Home

Achtergrond

Emoties lopen nog hoog op na tien jaar

Heerde – De emoties rond mond- en klauwzeer (MKZ) lopen nog steeds hoog op.

Heerde – De emoties rond mond- en klauwzeer (MKZ) lopen nog steeds hoog op. Tijdens een herdenkingsbijeenkomst in het Gelderse Heerde bleek dat veehouders zich nog altijd grote zorgen maken over het verloop van een eventuele nieuwe besmetting. Er is vooral groot ongenoegen over de handelsproblemen die ontstaan als er wordt gevaccineerd. ”Het was misschien een crisis, maar de minister had na de ruiming best kunnen besluiten om de dieren te laten leven”, aldus een van de op de bijeenkomst aanwezige boerinnen. Bas van der Vlies nam het met terugwerkende kracht nog enigszins op voor toenmalig landbouwminister Laurens Jan Brinkhorst. ”Hij was en is niet mijn politieke vriend. Maar gezien de crisis waarin we verkeerden, was het zo dat de wereld te klein geweest zou zijn als de minister te beperkt had ingegrepen. Hij nam het zekere voor het onzekere.”
Foto ANP

Foto ANP

Amman – Een Jordaanse schapenhouder melkt zijn schapen op een veldje in de nabijheid van de hoofdstad Amman. Veel schapen hebben afgelammerd in de voorbije weken. Dat betekent dat de inkomsten ook weer gaan stromen. Naast gewone melk zijn er ook bewerkte producten van schapenmelk te verkopen. Schapenhouders maken onder meer yoghurt, kaas en boter van de melk. Niet in grote hoeveelheden, maar toch leveren de inkomsten een aardige aanvulling op het gezinsbudget op.
Foto Jamal Nasrallah

Kamperland – Biologisch akkerbouwer Kees Steendijk bewerkt het land waar hij straks zomertarwe gaat zaaien. De akkerbouwer in het Zeeuwse Kamperland heeft onder de werktuigendrager een eigen ontworpen werktuig hangen. ”Het is ontworpen door een collega, mijzelf en een machinebouwer.” Steendijk ploegt zijn grond niet meer sinds 2009. ”Ploegen doodt te veel nuttige bodemorganismen. Daarom pas ik alleen nog niet-kerende grondbewerkingen toe. Alleen het uienland laat ik nog ondiep ploegen. Anders is de grond niet rul genoeg en dat gaat ten koste van de opbrengst. Uien wortelen ondiep.” Steendijk voert praktisch alle werkzaamheden uit met de werktuigdrager. ”We hanteren een systeem van rijpaden op 4,2 meter breedte. Dat is mogelijk door gebruik te maken van een GPS-systeem.”
Foto Ruben Meijerink

Doornenburg – Op de eerste lentedag worden bij teler Arno de Beijer in het Gelderse Doornenburg de eerste aardbeien van het nieuwe seizoen geplukt. Het gaat voorlopig om kleine hoeveelheden die lokaal worden vermarkt. De Beijer teelt het smaakras Elianny, dat volgens de teler een opmerkelijk goede smaak heeft in vergelijking met andere aardbeienrassen. Oplettende consumenten weten De Beijer snel te vinden. ”De telefoon staat nu al roodgloeiend”, luidt zijn commentaar.
Foto VidiPhoto

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.