Home

Achtergrond

'Elke dag calculeren wat het opbrengt, maakt je gek'

Het komkommerseizoen kent een dramatische start als het om de prijsvorming gaat. Maar een slechte start, betekent nog geen verloren seizoen, aldus komkommerteler Jaco den Bakker. "Er is altijd een aantal weken dat je geen geld verdient en een aantal weken dat je meer verdient. Als het goed is, komt daar een goede middenprijs uit."

Hoe kijk je terug op de start van het seizoen?
"We hebben een heel donkere start van het jaar achter de rug, met slechte prijzen. Ik ben nu twee weken in productie, maar de opbrengsten zijn erg mager."

Wat betekent dit voor jou als komkommerteler?
"Dat betekent dat je voor de teelt flink moet investeren en dat het langer duurt voordat je het geld weer terugverdient. Dus hogere rentekosten en alles wat erbij hoort. Elke komkommer die verkocht wordt onder kostprijs, zal je ergens verderop in het seizoen moeten compenseren. Normaal gesproken is dit de tijd dat je geld overhoudt."

Maakt de situatie jou onzeker?
"Je weet nooit wat er precies gaat gebeuren. Natuurlijk vraag je je wel eens af hoe het seizoen gaat verlopen en of dit de trend is, maar je kunt niet elke dag gaan calculeren, dan word je gek."
De meerjarentrend is niet gunstig?
"Je ziet gemiddelde prijs wel zakken, ja. Dat baart zorgen. Het betekent ook dat je maatregelen moet nemen om dit te ondervangen. Daar is nog geen oplossing voor. Alles wordt duurder. Het wordt steeds lastiger om het hoofd boven water te houden."

Zijn er alternatieven?
"Daar wordt natuurlijk druk naar gekeken, bijvoorbeeld door pogingen om tot bundeling te komen. Een ander alternatief is er nog niet voorhanden."
Neem je veel risico door vroeg in het seizoen te starten?
"Ik denk het niet. Je moet ergens zien een meeropbrengst te halen. Je bekijkt de teelt over een heel jaar. De marge in winter wordt ook steeds minder. Dat drukt op de jaarprijs. Er is altijd een aantal weken dat je geen geld verdient en een aantal weken dat je meer verdient. Als het goed is, kom je uiteindelijk op een goede middenprijs uit."

Wat betekent een slechte start voor de rest van het seizoen?
"We oogsten nu een komkommer of drie per vierkante meter. In april en mei zijn dat acht of negen komkommers. Dan gaan die volumes tellen. Misschien krijgen we dan wel 25 of 30 cent per stuk. Dan ben je deze twee slechte weken al snel vergeten."

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.