Home

Achtergrond 1 reactie

Duel der giganten

Een duel op het scherpst van de snede. Geweldig! Komt dat zien!

Nee, deze weblog gaat niet over een actie van varkenshouders, het gaat over sport nummer 1: voetbal. In maart staan er twee belangrijke wedstrijden op het programma: Hongarije-Nederland op 25 maart en Nederland-Hongarije op 29 maart. De tweede wedstrijd vindt plaats in de Arena, een toepasselijke naam voor een duel der giganten. Beide wedstrijden zijn in het kader van de kwalificatie voor het EK 2012, dat wordt gehouden in Polen en (waarschijnlijk) Oekraïne. De laatste wedstrijd is nog niet zeker, omdat de politiek zich met het voetbal schijnt te bemoeien. En dat is verboden door de UEFA en FIFA. Immers, het bemoeien met van alles en nog wat doen deze bobo’s liever zelf. Ze optimaliseren de geldstromen zodanig dat een x-percentage ‘per ongeluk’ in hun eigen broekzak terecht komt.

Stunt op komst

De ranglijst in groep E laat zien dat Nederland fier bovenaan staat met de volle mep aan punten: 12 punten uit vier wedstrijden. Hongarije staat tweede met 9 punten uit vier wedstrijden. De opdracht voor het Hongaarse team is dus simpel: het moet op 25 maart in Boedapest van het Nederlands elftal winnen. Dat is geen gemakkelijke klus, maar volgens mij zijn de trotse Hongaren in hun eigen stadion wel in voor een stunt. Dudzsák Balázs is de grote ster in het Hongaarse elftal. Ook bij PSV Eindhoven is hij dé smaakmaker. Mocht PSV kampioen worden, wat ik als Tukker natuurlijk niet hoop, dan is dat voornamelijk door het briljante spel van Balázs.

Trotse historie tot de Hongaarse lente

In de jaren vijftig was het Hongaarse elftal van uitzonderlijke wereldklasse. In 1950 werden de Hongaren olympisch kampioen. Op de heilige grond van het Wembley-stadion declasseerden ze in 1953 het Engelse elftal met 6-3. Dit was voor het eerst in 30 jaar dat het Engelse team op Wembley werd verslagen. De Engelsen wilden revanche, en die kregen ze... In Budapest werd in 1954 door de Magische Magyaren (bijnaam van het Hongaarse elftal) gewonnen met 7-1. De beroemde spelers waren Puskás Ferenc en Kocsis Sándor. Puskás betekent in het Hongaars overigens ‘geweer’. Een grappige woordspeling want Puskás was de scherpschutter van het Hongaarse elftal en bovendien sterspeler bij het grote Real Madrid. Overigens wordt dikwijls geschreven dat niet Puskás de beste Hongaarse voetballer aller tijden was, maar Ladisloa Kubula, die van 1953 tot 1962 bij Barcelona voetbalde. In 1999 werd hij gekozen tot beste voetballer in de geschiedenis van Barcelona. Het Hongaarse elftal viel in 1956, met de opstand tegen de Russen, uiteen en is eigenlijk nooit meer van enige betekenis geweest. Heel jammer natuurlijk.

Nu goede trainers

De laatste jaren zijn grote namen uit West-Europa als trainer aangesteld in Hongarije: de vreselijk irritante Duitser Lothar Matthäus (2004-’06) en de alom gerespecteerde Groninger Erwin Koeman (2008-’10). Tegenwoordig hebben de voetballers weer een Hongaarse coach. In combinatie met het feit dat meer en meer spelers in het buitenland voetballen wordt het elftal de laatste jaren stap voor stap beter. Wellicht is het goed voor het Hongaarse voetbal dat het op 25 maart het Nederlands elftal verslaat... Sorry.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Boer

    Heeft Reed geen voetbalbladen?

Of registreer je om te kunnen reageren.