Home

Achtergrond

Drie weken eerder dan gepland

Lewedorp - Akkerbouwer Kees Kloosterman in het Zeeuwse Lewedorp poot zijn aardappelen van het fritesras Markies drie weken eerder dan gepland.

Akkerbouwer Kees Kloosterman in het Zeeuwse Lewedorp poot zijn aardappelen van het fritesras Markies drie weken eerder dan gepland. ”Op dit perceel zijn vorige herfst de witlofpennen niet geoogst door de regen. Vier weken geleden is het perceel geploegd. Toen ik het maandag bewerkte werd het zaaibed erg fijn. Als ik zou wachten met poten bestaat de kans dat de grond door regen verslempt. De aardappelen zijn niet voorgekiemd. Het duurt even voor de planten boven staan. Dat verkleint de kans op vorstschade.” Foto Anton Dingemanse

In het Limburgse Milsbeek is aspergeteler Koen-Jos Berns volop bezig met de oogst van asperges. Hij is een van de eerste telers die oogst uit de koude grond. Het zijn niet de eerste asperges van Nederlandse bodem. Asperges uit de kas zijn al enige tijd verkrijgbaar en in Groningen is aspergeteler Frank Doornbosch al op 15 maart gestart. Maar hij beschikt over een verwarmd perceel. Volgens telers zijn de weersomstandigheden gunstig, daardoor kan het volume op de markt snel toenemen. Foto Vidiphoto

Zelhem – Melkveehouder Rudie Schennink uit het Gelderse Zelhem vertelt over het reilen en zeilen op zijn melkveebedrijf. Kinderen uit groep 6 van de Bernardusschool Keijenborg luisteren toe. De kinderen bezochten zijn bedrijf in het kader van het LTO-project met de klas de boer op. ’s Ochtends bezocht Schennink de betreffende klas, en ’s middags kwamen de kinderen naar het agrarisch bedrijf. ”Als je wat wil uitleggen kun je dat het beste in de klas doen ”, vertelt Schennink. Op de boerderij zijn de kinderen snel afgeleid. Foto Theo Kock

Een medewerker zaait suikerbieten voor loonwerker en akkerbouwer Jo Steinbusch in het Zuid-Limburgse Ubachsberg. Hiervoor wordt de nieuwe Akkord-bietenplanter ingezet. Steinbusch: ”Deze is heel modern en heeft een hoop elektronica.” Het perceel dat hier wordt ingezaaid is 1,75 hectare groot. ”Het perceel lag er mooi bij. Het is dan ook schitterend weer.” Echt losbarsten doet het voorjaarswerk in zuidelijk Limburg niet. ”Het is nog vroeg en de langetermijnvoorspelling is goed, dus hebben akkerbouwers geen haast. ” Foto Twan Wiermans

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.