Home

Achtergrond

Bunker voor gewasdiversiteit

Het Noorse Svalbard herbergt een wereldwijd register aan zaadmonsters van de belangrijkste rassen van 150 gewassen.

Sinds 2007 ontvangt Svalbard Global Seed Vault zaden vanuit de hele wereld. In drie opslagruimtes in een zandsteengrot is plek voor ruim 4,5 miljoen zaadmonsters.

Doel van zaadopslag in Spitsbergen is het wereldwijd verlies van gewasdiversiteit tegen te gaan. Die variatie is nodig om gewassen te kweken met eigenschappen als voedingswaarde en ziektebestendigheid. Svalbard is niet de enige zadenbank, volgens de Verenigde Naties zijn er wereldwijd 1.400.

Ook het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN) bracht monsters naar Svalbard. In 2008 ging het om 18.000 monsters van slazaden, en zaden voor spinazie, kool, ui en prei, komkommer, tomaat aubergine, paprika en peper.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.