Er zijn nogal wat soorten boerinnen. Van de hoofdverantwoordelijke op de boerderij tot de vriendin van de boer; ze worden allemaal boerin genoemd. Stoort u zich eraan?
Ben je automatisch boerin, als je man een boerderij heeft? Nee, zeggen sommigen, boerin is een vak dat je niet zomaar even leert. Bij Boer zoekt Vrouw wordt de indruk gewekt alsof het gestuntel van de stadse dames welkome hulp voor de boer zou zijn. Maar welke boer zit te wachten op een medewerker zonder ervaring of kennis? “Met alleen een paar bloemetjeslaarzen aan heb je nog niet je graslandmanagement onder controle”, zo schrijft de vrouw van een melkveehouder in het magazine Linda. Boerinnen zonder vakkennis zijn ‘zo vorige eeuw’.
Agrarische vakvrouwen
Mogen alleen agrarische vakvrouwen de naam boerin hebben? En als je het vak niet beheerst of een ander vak uitoefent niet?
Wat doen andere vrouwen van boeren? Journalist Martine Kruider van Ik ben boerin noemt zich júist boerin. Marketingadviseur Marlies van Zeeland noemt zich boerendochter. Slim, want boerendochter is onomstreden: het geeft aan dat je een boerenachtergrond hebt zonder dat het iets zegt over je huidige vak. De website Vrouw van boer heeft er bewust voor gekozen niet alleen degene die zich 'boerin' noemt, maar álle soorten vrouwen van boeren welkom te heten. Op Twitter bestaan lijsten om mensen te helpen gelijkgestemden te vinden. Er is onder andere een lijst met boerinnen. Niet iedereen voelt zich thuis op die lijst.
De invloed van de partner
De partner (en het gezin) van een ondernemer die een bedrijf aan huis heeft, of dat nu een boerderij is, een schoonheidssalon of een hotel, heeft hoe dan ook te maken met dat bedrijf. En meestal véél te maken. Huishouding, gezinsleven en bedrijfsvoering grijpen op allerlei manieren in elkaar. Je kunt niet zomaar verhuizen. Financieel en wat betreft vrijetijdsbesteding past de partner zich aan aan het ritme van het bedrijf. Naar buiten toe bepaalt de partner mede het gezicht van het bedrijf. Andersom, naar binnen toe, brengt de partner nieuwe inzichten en signalen uit de omgeving over. Dit geldt voor álle partners. Of ze nu co-ondernemer zijn of alleen maar bedgenoot. Of ze wel of niet een eigen werkkring of professie hebben, en of ze nu wel of niet agrarisch vakkundig zijn.
Juist het combineren van allerlei verschillende leefwerelden, van de boerderij en elders, is wat vrouwen uit de Twitter-lijst 'boerinnen' bindt. Ze dragen de landbouw een warm hart toe en ervaren lol en collegialiteit met andere… boerinnen.
Meerdere gradaties
De omgeving noemt iedere vrouw op een boerderij een boerin. De preciezen noemen alleen de agrarische vakvrouw een boerin. Ik zie dat de echte boerenvakvrouwen een vak apart hebben, maar ervaar ook de overeenkomsten met alle andere vrouwen op boerderijen. We zoeken dus eigenlijk meer 'gradaties' van de term boerin.
En ik persoonlijk? Ik ben geen boerin, want ik heb geen eigen taken op het bedrijf. Maar ik ben wel boerin, want ik deel have en goed, lief en leed met mijn boer. Mijn leven is anders dan toen mijn man nog geen boer was. Na even wennen blijkt het vak van mijn man een aanwinst voor mijn identiteit, ook die als professional. Mooi. En soms even wennen. Maar ik maak er maar gebruik van.
Discussieer mee!
Wat hebt u gekozen, en waarom? Laat het weten in de discussie!