Home

Achtergrond 57 reacties

Boer (v) en vrouw van boer - Discussieer mee!

Er zijn nogal wat soorten boerinnen. Van de hoofdverantwoordelijke op de boerderij tot de vriendin van de boer; ze worden allemaal boerin genoemd. Stoort u zich eraan?

Ben je automatisch boerin, als je man een boerderij heeft? Nee, zeggen sommigen, boerin is een vak dat je niet zomaar even leert. Bij Boer zoekt Vrouw wordt de indruk gewekt alsof het gestuntel van de stadse dames welkome hulp voor de boer zou zijn. Maar welke boer zit te wachten op een medewerker zonder ervaring of kennis? “Met alleen een paar bloemetjeslaarzen aan heb je nog niet je graslandmanagement onder controle”, zo schrijft de vrouw van een melkveehouder in het magazine Linda. Boerinnen zonder vakkennis zijn ‘zo vorige eeuw’.

Agrarische vakvrouwen

Mogen alleen agrarische vakvrouwen de naam boerin hebben? En als je het vak niet beheerst of een ander vak uitoefent niet?
Wat doen andere vrouwen van boeren? Journalist Martine Kruider van Ik ben boerin noemt zich júist boerin. Marketingadviseur Marlies van Zeeland noemt zich boerendochter. Slim, want boerendochter is onomstreden: het geeft aan dat je een boerenachtergrond hebt zonder dat het iets zegt over je huidige vak. De website Vrouw van boer heeft er bewust voor gekozen niet alleen degene die zich 'boerin' noemt, maar álle soorten vrouwen van boeren welkom te heten. Op Twitter bestaan lijsten om mensen te helpen gelijkgestemden te vinden. Er is onder andere een lijst met boerinnen. Niet iedereen voelt zich thuis op die lijst.

De invloed van de partner

De partner (en het gezin) van een ondernemer die een bedrijf aan huis heeft, of dat nu een boerderij is, een schoonheidssalon of een hotel, heeft hoe dan ook te maken met dat bedrijf. En meestal véél te maken. Huishouding, gezinsleven en bedrijfsvoering grijpen op allerlei manieren in elkaar. Je kunt niet zomaar verhuizen. Financieel en wat betreft vrijetijdsbesteding past de partner zich aan aan het ritme van het bedrijf. Naar buiten toe bepaalt de partner mede het gezicht van het bedrijf. Andersom, naar binnen toe, brengt de partner nieuwe inzichten en signalen uit de omgeving over. Dit geldt voor álle partners. Of ze nu co-ondernemer zijn of alleen maar bedgenoot. Of ze wel of niet een eigen werkkring of professie hebben, en of ze nu wel of niet agrarisch vakkundig zijn.
Juist het combineren van allerlei verschillende leefwerelden, van de boerderij en elders, is wat vrouwen uit de Twitter-lijst 'boerinnen' bindt. Ze dragen de landbouw een warm hart toe en ervaren lol en collegialiteit met andere… boerinnen.

Meerdere gradaties

De omgeving noemt iedere vrouw op een boerderij een boerin. De preciezen noemen alleen de agrarische vakvrouw een boerin. Ik zie dat de echte boerenvakvrouwen een vak apart hebben, maar ervaar ook de overeenkomsten met alle andere vrouwen op boerderijen. We zoeken dus eigenlijk meer 'gradaties' van de term boerin.
En ik persoonlijk? Ik ben geen boerin, want ik heb geen eigen taken op het bedrijf. Maar ik ben wel boerin, want ik deel have en goed, lief en leed met mijn boer. Mijn leven is anders dan toen mijn man nog geen boer was. Na even wennen blijkt het vak van mijn man een aanwinst voor mijn identiteit, ook die als professional. Mooi. En soms even wennen. Maar ik maak er maar gebruik van.

Discussieer mee!

Wat hebt u gekozen, en waarom? Laat het weten in de discussie!

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  What is in a name. Josien ik heb niet gestemd zou niet weten welke het moet worden. Laat een ieder zich noemen zoals zij wil. Laat ze die >titel< aannemen waar ze zich gelukkig bij voelt. Waarom ook deze dames in een hokje stoppen en dan liefst met onder verdeling. Nederland het land van de hokjes.

 • no-profile-image

  @boerenfluitjes

  Wel of geen boerin is bij mijn boerentwitterlist, <> ook wel eens een issue daarom vraag ik het meestal van te voren als ik twijfel. Dat levert vaak wel een heel leuk gesprek op over hoe een vrouw dan het bedrijf van haar man ziet. Soms zijn ze door dit gesprek voor mij als stadsmens nog wel een beetje boerin maar vinden ze zelf van niet.

 • no-profile-image

  josien kapma

  Je werk of je leven?
  Zo had deze discussie natuurlijk moeten heten. De meerderheid tot nu toe vindt dat een vrouw alleen boerin mag heten als ze boert. Ergens knaagt dat bij mij toch een beetje. Het voelt als een ontkenning van de belangrijke rol die een partner speelt. Het is wellicht niet haar werk, wel haar leven.

 • no-profile-image

  Erika Nijhof

  Ik ben (als kind uit de stad) getrouwd met een boer en doe alleen de financiële boekhouding. Daarnaast heb ik mijn eigen bedrijf en heb ik natuurlijk te maken met het dagritme. Ook huishoudelijk gezien is er meer te doen dan in een burgerhuishouden. Bijvoorbeeld veel meer inloop van vuil en dan al het wasgoed. Er komt echt nooit een eind aan.

  Desondanks ben ik geen boerin, want ik voel het niet zo. Maar dat is natuurlijk heel persoonlijk :-)

 • no-profile-image

  Maaike

  Boerin; beroep of functie? Eigen landbouwbedrijf of vrouw van een landbouwer? De definities spreken elkaar tegen net zoals de boerinnen onderling dus doen.........
  Het enige wat ik denk is dat het woord boerin wel een beetje uit het jaren '50 plaatje mag komen: of een boerin nou getrouwd is met een boer en zelf een (bloeiende) carrière buiten het bedrijf heeft, of dat een boerin zelf hoofverantwoordelijk is van een agrarisch bedrijf; het is in ieder geval géén ongeschoolde sloof die met bloemetjesschort de eitjes van het erf raapt!

 • no-profile-image

  waar gaat

  ik dacht eerst, weer zo n zinloos onderwerp van margreet. josien, doe iets zinvols.

 • no-profile-image

  Cor van den Berg

  Kijk in vindt de titel boer al omstreden, gelet op de complexe bedrijfsvoering die zowel Akkerbouwers als Rundvee en Varkens houderijen hebben, spreek je niet meer van Boer en Boerin
  Het zijn complete ondernemers die vanuit het bedrijfspand " De Boerderij " hun werkzaamheden uitvoeren.
  Men dient volgens mij dus te spreken, omdat er nu eenmaal veel overleg tussen man en vrouw m.b.t. de bedrijfsvoering, over de " Ondernemer en de ondernemersvrouw.
  het zijn volwassen bedrijven laten we ze dan ook als volwassenen behandelen.

 • no-profile-image

  Marjo

  ik ben mezelf boerin gaan noemen, toen ze me overal bv. op school, gemeente, ed. als zonder beroep klasseerden en verwachten dat ik overal zomaar tijd voor had. Ze keken echt op als ik zei: boerin! Je kunt wel gedeeltelijk zelf je tijd in delen, maar hebt toch niet altijd tijd om op school te helpen enzo.

 • no-profile-image

  Sjaak

  Als mijn man politie is, ben ik toch ook geen politie?!

 • no-profile-image

  Karin

  Waarom heet een agrarische vakvrouw niet gewoon 'boer'?

 • no-profile-image

  josien kapma

  boer (v) leek me ook wel wat Karin. Maar of haar man dan ook boerin wil heten?

 • no-profile-image

  geenboerin

  Jaren geleden werkte ik thuis op het bedrijf van mijn ouders. Als iemand anders vroeg wat voor beroep ik had noemde ik het al agrarier. Boer is een ouderwets woord. Door omstandigheden heb ik mezelf omgeschoold en heb nu een ander bedrijf (eenmanszaak) waarvan ik nu zoals ik het zelf omschrijf eigenaar,directeur en personeel ben. Wel getrouwd met een agrarier. Ik noem mijn man zijn beroep ook niet boer en praat altijd over zijn agrarisch bedrijf. Ik werk behalve de boekhouding niet mee maar noem me ook niet meer agrarier. Een boerin is een ouderwetse benaming voor iemand die constant mee werkt op het bedrijf van haar man of zelf een eigen bedrijf heeft.

 • no-profile-image

  dini

  Als beroep geef ik altijd op dat ik agrarisch ondernemer ben.

 • no-profile-image

  Maaike

  Gek eigenlijk dat boeren en boerinnen hun eigen benaming ouderwets vinden en dan dus liever overstappen op tongbrekers als agrarisch ondernemer.......
  Ik ben jaren vol trots schipper geweest en nu ben ik vol trots boerin. Toen ik schipper was had ik geen tatoeage van een anker op mijn arm, geen houten been en geen schipperstrui, nu loop ik niet in bloemetjesschort.
  Beide beroepen zijn oud en hebben daardor een stoflaag over de naam gekregen. Moeten we niet, net als Martine Kuider zèlf die stoflaag eraf poetsen?

 • no-profile-image

  josien kapma

  Zelf ga ik ook innerlijk meer juichen bij het trotse 'ik ben boerin / boer!' van martine en maaike, dan bij 'ik ben agrarier'.

 • no-profile-image

  boerin

  Ik herinner me nog als de dag van gisteren, dat ik in de tuin aan het werk was voor onze boerderij in NL. De jongste van een voorbij wandelend gezin vroeg: Mam, is dat nou een boerin? Ik stond op en zei: Dat heb je goed gezien, ik ben boerin! (ik droeg geen bloemetjesschort) Na een leuk gesprek en rondleiding op onze boerderij, wandelden ze door. De kleinste keek me aan en zei: Dag Boerin!
  Ik zou, gezien mijn taken, verschillende titels aan kunnen nemen, reproductive manager, financial manager, calf manager, maar wat zegt dat nu. Boerin zegt het "ALL", en ook ik draag deze titel nog steeds met veel trots. Jammer dat er geen engelse versie van is.

 • no-profile-image

  boerin

  Als je je als vrouw aan een vertegenwoordiger voorstelt als boerin zal diegene om de boer vragen. Dus is de vrouw , als directeur van een 1-mens-bedrijf , een agrarisch ondernemer/boer.
  Er staan veel vrouwen in de start-blokken om het bedrijf van haar ouders voort te zetten.
  Bij vrij-gezelle boeren is er geen overdracht naar een volgende generatie.

 • no-profile-image

  Han

  Voor mij is iedere agrarische ondernemer / onderneemster een boer. Boerin is de vrouw van een boer als men haar zo wil noemen. In mijn reactie heb ik het nogal eens over het ontbreken van boeren in Midden en Oost Europa. ik bedoel dan dat de vakmensen die alle items van het vak begrijpen en beheersen. Dus alle landbouw processen beheerst. ik moet immers het verschil aangeven tussen de vakman en de aldaar gebruikelijke specialisten en directeuren die ieder voor zich maar een deeltje van het proces kennen, maar niet bij machte zijn het geheel te overzien en dus zal er nooit het maximaal haalbare resultaat bereikt worden. Iets wat de BOER, zo wij die kennen, wel doet.

 • no-profile-image

  boerin

  Er zijn veel beroepen die zowel een mannelijke als vrouwelijke benaming hebben (acteur/actrice, leraar/lerares etc.)

 • no-profile-image

  Trotse Boerin

  Boerin, antwoordde ik enkele maanden geleden toen in het gemeentehuis naar mijn beroep werd gevraagd. Boerin! antwoordde de dame achter de bali, terwijl ik van boven naar beneden werd bekeken, kan ik dat ook zo noteren was de vraag? Licht geirriteerd om de commotie vroeg ik: "Had u dat ook gevraagd als ik had gezegd verpleegster"?Schijnbaar word ik gedwongen me voor mijn beroep te schamen. Schoonmaakster heet tegenwoordig ook interieurverzorgster. Het werk wordt er echt niet mooier of minder mooi van als je de naam veranderd. Ook niet belangrijker op minder belangrijk. De status blijkbaar wel. Van huis uit ben ik HBO opgeleid buiten de landbouw. Ben niet opgegroeid op een boerderij. Heb 10 jr een leidinggevende functie gehad in het bedrijfsleven en kon me heerlijk ontspannen op de boerderij van toen mijn vriend, nu mijn man. Momenteel run ik samen met mijn man een varkensbedrijf met 550 zeugen. Ik werk full-time mee. 80% van het werk doen we met z'n tweeen. Ik heb dus aardig wat bijgeleerd. Jammer dat veel mensen niet weten dat boerenbedrijven tegenwoordig ook miljoenenbedrijven zijn anders werd er niet zo minderwaardig tegenaan gekeken. Eén ding is door de jaren heen echter nooit veranderd. Boer zijn is een levenswijze. Dus voor mij is de vrouw van de boer, ook als ze niet meewerkt, nog altijd een boerin, zoals zijn dochter altijd een boerendochter zal blijven. En niet meewerkende vrouwen die nooit achter komen en zich denken te moeten schamen voor het woord boerin. Loop eens door de stallen, verdiep je in het werk en het bedrijf van je partner en je zult snel zien dat boerin zijn niet iets is om je voor te schamen. Het is een volwaardig beroep dat z'n naam meer dan waard is.

 • no-profile-image

  boerke

  En als de boer komt te overlijden? Wie is dan de boerin? Bij de belastingen kan ze gelukkig wel boer[in] blijven. Die doen niet moeilijk als ze maar betaald van de erfenis.

 • no-profile-image

  de Boer (ja heus!)

  Woon al 36 jaar samen met man en zoons op een boerderij met koeien. Als iemand zegt, dat ik boerin ben, weerleg ik dat. Niet omdat ik mij ervoor zou schamen. Maar iemand die boer wil worden, moet een goede opleiding hebben, van alle markten thuis zijn. Ik heb mijn eigen vak al doe ik de volledige administratie, ook veemanagement, melk minimaal 1x per dag, in kuiltijd gaan de mannen daarmee verder en melk ik dan ook. Maar boerin? Nee zo voel ik mij niet.

 • no-profile-image

  de Boer

  Als je met een boer getrouwd ben, ben je (logisch???) boerin. Ben je getrouwd met een notaris, ben je dan ook notaris? Met een schilder, ben je dan schilder??
  Dat bedoel ik dus, als men mij boerin noemt, ik zegt, dat mijn man boer is, en ik geen boerin.

 • no-profile-image

  boerin

  Deboer,sgtum. U hebt gelijk. De vrouw van de schilder heeft er een 1/2 dagtaak aan om met schuren en plamuren te helpen, natuurlijk schrijft zij OOK de rekeningen. De vrouw van de notaris houdt het kantoor schoon, zit de halve dag bij de telefoon en houdt het archief up-to-date.
  Boer goede opleiding ? 36 jaar samen met man en zoons ? U hebt het MEESTE inzicht. De belangrijkste info gaat door UW handen. Inderdaad U bent meer boer dan uw man en zoons.

 • no-profile-image

  Agnita

  Geen boer of boerin, maar agrarisch ondernemer of onderneemster, we leven in 2011.

 • no-profile-image

  boerin

  U hebt geheel gelijk Agnita ! Maar de meeste vertegenwoordigers vragen naar de BOER en verwachten een man-persoon. Op beurzen worden mannen als potentiele klant gezien. Vrouw stelt vraag, man krijgt antwoord. Geen man in de buurt; mag je blij zijn als je fatsoenlijk antwoord krijgt.
  Inderdaad zelfs in 2010. Misschien zijn ze wakker in 2011.

 • no-profile-image

  Agnita

  U bent het met me eens maar noemt u zelf toch boerin, friesland?Daar begrijp ik niets van.

 • no-profile-image

  Maaike

  Haha, misschien bedoeld ze: mee eens dat we in 2011 leven?!
  Ik ben boerin anno 2011 en als ik een vraag stel aan een vertegenwoordiger en hij geeft het antwoord aan mijn vriend, dan doet mijn vriend iets niet goed in mijn ogen als hij daar zomaar mee akkoord gaat! Het is niet alleen de vertegenwoordiger die dan fout zit!

 • no-profile-image

  boerin

  Wat zou jij doen Agnita / Maaike ? Als je partner zou wegvallen , bedrijf voortzetten of verkopen ? Bij voortzetten ben je allebei , moet je van 1 inkomen leven en creatief met tijd kunnen omgaan.

 • no-profile-image

  Agnita

  Leven nu ook van één inkomen en hebben weinig/geen vrije tijd maar zou niet alleen op de boerderij blijven wonen,vooral vanwege het sociale gebeuren d.w.z.mij te eenzaam en afgelegen.

 • no-profile-image

  Maaike

  Ik begrijp je zin niet helemaal boerin, friesland..... Maar ik zou proberen het bedrijf voort te zetten. In welke vorm dan ook, want ik voel mij boerin en geen agrarisch ondernemer ;-)
  Misschien is dat voor mij het verschil: ik kan alle technische handelingen ook (qua trekkerwek enzo), ik kan de boekhouding, ik kan de beesten verzorgen maar ècht ondernemer zijn?? Weten welke prijs reeel is om voor een beest te vragen, goed op de hoogte van stierkeuzes en voederberekeningen? Zoveel inzicht en kennis hebben dat ik nu kan bepalen op welke weilanden ik al koeien kan zetten ivm de extreme droogte hier en welke ik later eerst (1 of 2 of 3 x) ga maaien? Nee, ik ben opgeleid voor iets anders en zal alles zeker leren maar als mijn partner nù zou wegvallen zou het leren zijn door middel van veel schade en schande en niet door aan het handje van een hooggeschoolde boer mee te werken en aldoende te leren.

 • no-profile-image

  boerin

  Bedankt Agnita / Maaike. Ik heb een hekel aan trekkers en machines. Adviseurs voor het rantsoen; ook zij weten het niet altijd even goed dus waarom zou ik het dan beter kunnen weten ?
  Hier heb je de marktberichten in de Nieuwe Oogst ; dus je kunt controleren of je betaling markconform was.
  En de adviesen over graslandgebruik en bemesting veranderen continue. De ambtenaren achter het buro weten het precies te vertellen, dus de schoolinfo is allang achterhaald. Wat veel lastiger is ; is werk en gezin te combineren. En de teleurstelling dat het leven geen sprookje is met : en ze leefden nog lang en gelukkig. Dus geniet van je Rijkdom , voor je het weet ben je het kwijt.
  De fiscus gaat je het leven dan ook nog eens extra zuur maken met idiote regels.

 • no-profile-image

  Maaike

  Haha, welke rijkdom? Ik geniet van mijn innerlijke rijkdom maar voor de rest denk is het hier zùlk kommer en kwel dat er onlangs zelfs een groot artikel in een NL krant heeft gestaan over de narigheid hier in zoogkoeienland. Inderdaad; wij krijgen ook een wekelijks blaadje met marktberichten. Weet niet hoe ze het flikken maar trek er 50 ct/kg af en je komt op een bedrag wat de handelaren hier max geven. Dat kan je hoog springen of laag springen, je kan ze niet allemaal wegsturen.
  Ik denk dat mijn situatie iets anders is dan bij jullie; hier kan het wel uit om mee te rekenen met de verkopers want die snappen er zelf bar weinig van (mooiste kreet ooit over graszaad: 'dit is het beste want ik heb er nog geen boer over horen klagen')
  Evenzo over voeder, kunstmest en ander spul; weten wat je wil, weten wat je koopt en controleren of dat wat je hebt gekocht ook daadwerkelijk geleverd is. De "adviseurs" proberen alleen te slijten waar ze zelf een bonus voor kunnen krijgen. Ik heb daar de kennis niet voor.
  Dus ik blijf fijn geloven in het sprookje haha!

 • no-profile-image

  boerin

  Rijkdom / Levensvreugde wordt voor een groot deel bepaalt door Gezondheid en Liefde. Dat is niet te koop of te huur. Je hebt geld nodig om te leven, maar gezond eten en warme kleding is niet duur. Je kunt de ellende er niet mee keren.
  Als je melkkoeien hebt kun je aan de produktie en gehalten wel concluderen of het advies goed was. Juist quotumplanning is belangrijk; daar laten veel boeren geld wegstromen.
  Toch bedankt voor je eerlijke antwoord Maaike.

 • no-profile-image

  Maaike

  Ik heb alleen maar, zoals een echte boer betaamt, geklaagd over het weer, geld en onbetrouwbare verkopers. ;-)
  Het antwoord van Agnita was in mijn ogen eerlijk (en persoonlijk)
  Maar ik vind het wel leuk te discussieren over boerin zijn; wie heeft nog een mening in de groep te gooien?

 • no-profile-image

  Jack

  Dus als de boerin (lees: onderneemster is) het bedrijf runt en haar man een totaal ander bedrijf of zelfs een baan is hij dan automatisch boer?
  Volgens mij wel als hij meebeslist in het bedrijf. Ook als zijn opinie gevraagd wordt.
  Mijn vrouw voelt zich zeker boerin omdat zij gekend wordt in haar opinie en haar laat mee beslissen in het bedrijf. Dit geldt alleen voor een famillie bedrijf m/v, zodra er meerdere famillie leden van een kant of aandeelhouders zijn gaat dit niet op, omdat de aanhang geen medezeggenschap heeft. Mijn vraag aan iedereen is nu, ben ik ouderwets???

 • no-profile-image

  Gea

  Al vanaf dat ik een relatie heb met een boerenzoon roept men: O dus dan wordt jij boerin! Ik heb mij en erger mij er nog steeds aan. Vooral omdat ik toen nog studeerde en het net leek of mijn studie dus niet uitmaakkte wat ik werd, maar mijn pertner. Nu hebben we inmiddels allebei een bedrijf. Hij met zijn ouders een melkveehouderij en ik een kinderopvang. Natuurlijk help ik waar kan mee op de boerderij, maar mijn man daarentgegen ook waar nodig, in de kinderopvang. Dat maakt van hem toch ook niet per definitie een pedagogisch medewerkler?

 • no-profile-image

  piet

  Er zijn altijd nog mensen die bij de boerderij komen om iets te verkopen , die naar de baas vragen . Zij bedoelen dan meestal de boer (man) . Maar dat kan dus ook de vrouw zijn (boerin) . Of een vrouw die het bedrijf voert , ook boer is en geen boerin . Wat is dan de man van deze boer . Hij zal geen boerin genoemd willen worden . Of we moeten de naam los koppelen van geslacht .Dit probleem heeft de man ook die de familienaam van zijn vrouw heeft aangenomen . Dit met invullen van zijn gegevens . Er zijn wel formulieren waar meisjesnaam gevraagd worden . Hier kan men dus soms ook niet zien aan de naam wie wie is . Dan kan soms de vrouw als meneer aangeschreven worden en de man als mevrouw . Het aantal vrouwen dat bedrijf overneemt en soms familienaam voort zet zal alleen maar toenemen . Dit is heel goed . Voor handels relaties zal dit snel duidelijk zijn . En voor de buiten staander zal het niet veel uitmaken wie de werkelijke boerin is . Voor hen is dit de vrouw op het bedrijf . En als deze het goed vindt zo genoemd te worden is het goed . Als men zelf zijn plaats maar kent .

 • no-profile-image

  boe-rin-et

  Even een tip dames: vraagt een vertegenwoordiger naar 'de baas' aan mij (vrouw van) dan zeg ik altijd 'Die staat voor u!' Dan voelen ze op hun klompen/schoenen wel aan dat ze ff wat anders moeten formuleren! Heb zelf samen met mijn echtgenoot m/v-mts, maar ben ook werkzaam in de zorg als verpleegkundige. En ach, of men mij op de boerderij boerin noemt of niet: ik weet wat ik daar doe, wat mijn taken zijn, mijn man weet dat. En ook de vertegenwoordigers weten inmiddels wel bij wie ze voor wat moeten zijn (bij man: technische zaken, bij mij: koeien(rietjes, gezondheid), krachtvoer, (gras)zaad, enz.). Weten ze het niet en vragen ze naar 'de baas': tegenwoordig hebben ze pech. En het valt me inmiddels op: de vertegenwoordigers van 30- vragen niet meer naar 'de baas' maar naar 'diegene die gaat over...'. Héél wat slimmer dus! En vooral: ieder in zijn/haar waarde laten!
  En dames: we kunnen die heren vertegenwoordigers nog wel een beetje bijbrengen (opvoeden zegt m'n eigen man) hoor en als ze 't niet aanstaat: hebben zij dan een probleem of heb ik dat?
  Dus boerin of boer (v): vroeger heette de vrouw van de meester ook 'de juffrouw van de meester' en de vrouw van de dominee 'dominese'. Tijden veranderen, taal verandert!

 • no-profile-image

  Agnita

  Jaren geleden had je ook bijeenkomsten voor vrouwen van zelfstandige ondernemers, zoals bijv. de vrouw van de groenteboer, de dokter en de tandarts en wij waren er als vrouwen van agrarische ondernemers, veel overeenkomsten, en je hoorde ook eens hoe zij hun "functie/baan" invulden.

 • no-profile-image

  josien kapma

  Wat mij nou opvalt: dat dit "vrouwenonderwerp" helpt om reacties van vrouwen op deze discussie te krijgen. Waarom?

 • no-profile-image

  piet

  Zou het niet zo zijn Josien , Dat de vrouwen pas over hun positie na gaan denken als er over geschreven en gepraat wordt . Waarschijnlijk voelt een vrouw van een boer zich helemaal vrij en onafhankelijk . Zij woont meestal bij bedrijf ,zaken worden meestal in haar bij zijn besproken , zij regelt en beslist meestal mee en soms stuurt zij haar man aan om de moed er in te houden als tegen zit . Of de vrouw op het bedrijf meewerkt of niet zij heeft een belangrijke functie . Meestal zijn het de vrouwen die zorgen dat de man ook deelneemt aan sociaal leven . Want zij zien meestal als eerste dat hun man te veel op bedrijf is ingesteld . Dus dat er meer is dan werken .Verder door het regelmatig bezoek van voorlichters , vertegenwoordigers, dierenartsen enz. Is zij ook goed op de hoogte en als ze zelf niet werkt zijn dit ook sociale contacten waar zij informatie van kan inwinnen . Doordat zij dus normaal niet over hun positie praten of schrijven is een teken dat zij in hun positie zich op hun plaats voelen en mee groeien met de ontwikkelingen in de maatschappij . En dus zeer zeker niet de mindere van de man zijn , maar als het er op aankomt zelf het heft in handen kunnen nemen . En zelf soms de boer tot orde roepen als dat nodig is . Al gaat een vrouw van de boer werken is het toch belangrijk dat zij weet wat er speelt in en om het bedrijf . Dus zij kan en mag zich dan boerin noemen .Waar de vrouw het bedrijf voert , geld eigenlijk dat de man haar moet ondersteunen . Dit of dat hij uitwerkt of op de boerderij , maakt niets uit . Of de vrouw zich dan boer of boerin noemt maakt niets uit . Hij zal meestal met zijn eigen beroep aangesproken worden . Maar voorlopig zeker niet als boerin .

 • no-profile-image

  josien kapma

  Piet, uit jouw reactie blijkt ook: de traditionele (en nog steeds veel voorkomende) rol van de vrouw is belangrijk, maar minder op de voorgrond. Tegenwoordig loopt die rol van de vrouw veel verder uiteen: sommige vrouwen wél op de voorgrond, anderen náást hun boer, dus wisselend op voor- en achtergrond. En sommige vrouwen willen op een ander toneel schitteren en dus liever geen aandacht vestigen op hun achtergrond rol. Dat stelden we vast in de discussie.

  Maar in de reacties op deze discussie zie ik opeens veel meer vrouwen! Dus stel ik vast dat is het alsof de algemene onderwerpen toch een beetje meer het domein van mannen zijn. En bij dit onderwerp houden de vaste manlijke gasten zich relatief stil, zo van, o, dit keer is het voor vrouwen…
  In elk geval: iedereen is welkom om op discussies hier te reageren, m / v, boer of buitenlui, etc

 • no-profile-image

  agnita

  Ik denk dat er wel verschil bestaat tussen onderwerpen, waarop je als vrouw of man reageert, maar ik vind dat Piet het mooi verwoordt, over de positie van de vrouw van boer, ik hoop dat mijn boer er ook zo over denkt.

 • no-profile-image

  gayfarmer.nl

  Ik mis wat in deze discussie, mijn vrouw is boerin. Ik ben al jaren haar vrouw. Ben ik nu meeboerin? Of zijn we alle twee boerin.

 • no-profile-image

  piet

  Ja Gayfarmer . Dat zult u zelf moeten invullen . Al bent u een vrouw zou u zich zelf boer kunnen noemen als uw vrouw zich boerin noemt . tegenwoordig kan er veel .Alleen is het de vraag is ons systeem al ingesteld op deze veranderingen . Ken een echtpaar waar de familienaam van de vrouw aangenomen is door de man . Dus vrouw haar eigennaam en de man vrouw haar familienaam met zijn familienaam erachter . Deze familie gebruikt dus de familienaam van de vrouw . Nu vertelde de mevrouw mij laatst dat het een probleem was om formulieren enz. in te vullen . Want bij hun moet dus de man eigenlijk de meisjesnaam invullen . En vaak wordt zij als de heer aangeschreven en hij als mevrouw . Dus zij als boer en hij als boerin .Vroeger kon je aan beroeps naam zien welk geslacht deze persoon had . En meestal bij dubbel familienaam met een getrouwde vrouw te maken had . Deze dingen zijn nu niet meer zo vanzelfsprekend . Maar komen in agrarische wereld ook steeds meer voor . In man man of vrouw vrouw relatie zoals bij u het geval is . Zal keuze van familienaam en eventueel beroep ook van invloed zijn hoe u aangeschreven wordt . De een als de heer en de ander als mevrouw . Dus de een als boer de ander als boerin .Of gaat dit in u geval wel goed. Als computer systemen noch niet zijn ingericht om veranderingen in familierecht goed uit te voeren ,zal in steeds meer gevallen onduidelijkheid ontstaan . Dit zeker als men de mensen niet persoonlijk kent .Maar voor uw eigen bepaalt u hoe u zich noemt . Dus als u wilt gewoon boerin .

 • no-profile-image

  josien kapma

  steeds meer vrouwen worden 'farmer' in the US. En in NL ook. Ik kwam dit artikel tegen en wilde het jullie laten zien: <>

 • no-profile-image

  Han

  Josien Ik heb het gevoel dat vrouwen die zich >boerin< noemen omdat ze getrouwd zijn met een boer, zich een identiteit aanmeten via hun man. IK heb dan ook meer respect voor vrouwen die hun eigen indentiteit hebben en zich die niet aan meten. Vb. Mijn moeder zal voor de buitenwacht boerin zijn geweest, maar ze heeft haar hele leven gewerkt in het onderwijs en was dan ook >Juf< van klas 1,2,3, op het kleine plattelands schooltje. Hier stond tegen over de vrouw van de directeur van de Landbouwschool, die zich altijd voorstelde met de >vrouw van naam v.haar man<. Waarom moeten veel mensen hun identiteit ontlenen aan hun vak, hun sport of erger hun ega.

 • no-profile-image

  Harmke

  Wat geweldig om te lezen dat mijn Linda-columns mede aanleiding zijn geweest om deze discussie te starten. De sector is dus inderdaad een stuk minder conservatief dan de buitenwereld graag wil geloven. Maar ja, dat wisten wij natuurlijk allang!
  Hoe ik erover denk staat hier:
  <>

 • no-profile-image

  Maaike

  Hoei Han! Hier moet ik even op reageren, voel me namelijk énorm aangesproken :-)
  Ik noem mij boerin, en ik voel mij boerin. Inderdaad omdat ik voor de liefde naar het buitenland ben verhuisd en nu op de boerderij werk en woon. Ik heb alleen totaal geen behoefte om mijn identiteit te ontlenen aan mijn egA, ik ontleen mijn identiteit aan mijn egO. Voor mijzelf zie ik het als een vorm van omscholing; klaar met mijn vorige beroep, kwam erachter dat ik dit graag doe. Stond letterlijk op een tweesprong en heb de gok gewaagd. Voor hetzelfde geld had ik een ander omscholingstraject gevolgd en was ik nu juf voor de klas.
  Ik heb respect voor mensen die voor hun dromen durven gaan. Welke droom dat ook is.

 • no-profile-image

  Han

  Maaike. Jij bent, als ik het goed begrijp, door je liefde op het spoor gezet van vrouwelijke boer, ook wel boerin genoemd. Dus het is je nieuwe vak waaraan je een deel van je identiteit ontleend. Mooi toch! Van mij had je ook boer mogen heten net als de vrouwelijke ober, die ober heet en geen oberin of oberes. Maaike je hebt respect voor mensen die voor hun droom gaan, weet wel dat dromen niet altijd uitkomen.

 • no-profile-image

  piet

  Uit deze discussie blijk gewoon dat het door enkele een manier van denken is gezien vanuit het oude rollenpatroon . Man kostwinner en gezinshoofd ( De baas) en de vrouw de gezinsverzorgster en hulp . En dus had de vrouw in veel gevallen geen eigen beroep buiten de deur en was zij naast huisvrouw ook betrokken bij het bedrijf en meestal had zij bepaalde taken in het bedrijf . Eigenlijk was door dat de maatschappij van vroeger uit een mannenmaatschappij was . Dus zij de vrouw van de boer en dus de boerin . Hadden wij in een vrouwen maatschappij geleefd . Waar de vrouw hoofd van gezin is ( de baas )en de kostwinner was .Dan was de man waarschijnlijk man van boerin geweest en had men hem boer genoemd . Het ego heeft eigenlijk meer te maken met het eigen onafhankelijk en waarde gevoel hebben van personen .Dit speelt natuurlijk naarmate we moderner gaan leven een steeds grotere rol . Man en vrouw zijn bij ons gelijk . Wat heel vroeger eigenlijk niet was en zo zijn er nog veel volkeren waar de mannen de baas zijn en heel enkele waar de vrouwen de baas zijn . En dus niet ieder persoon en eigen identiteit heeft of mag hebben .Wij hebben dat gelukkig achter ons . Maar zijn eigenlijk nog bezig om ons hier van los te koppelen . Door gewoonten en taalgebruik kan dat soms tot een situatie leiden die soms het ego van iemand kunnen schaden . Maar volgens mij zijn boeren vrouwen al lang niet meer een aanhangsel van de man . Maar eerder zijn rechterhand en soms moeten zij de kar trekken of weer aanduwen . De boerin is en blijft een belangrijk persoon wel of niet meewerkend .

 • no-profile-image

  Maaike

  Was de boerin vroeger wel zo ondergeschikt aan haar man? Of is dat onze 20e/21e eeuwse interpretatie van haar rol?
  En daaraan gekoppeld: (1) als er één 'de baas' is, betekent dat dan automatisch dat de ander zijn/haar identiteit niet heeft of niet mag hebben? En (2) Is het hoofd van het gezin automatisch de kostwinner? (of andersom: de kostwinner automatisch het hoofd) Als je op beide vragen 'ja' moet antwoorden, dan zit er wat scheef.
  Enneh Han; ik weet pijnlijk goed dat dromen vaak niet uitkomen. Maar dan toch liever gààn voor een droom (en eventueel accepteren dat het hem niet wordt) dan angstvallig op de bank blijven zitten toch?! :-)

 • no-profile-image

  boerin

  Ons bedrijf kent geen baas of bazen. We zijn allemaal onderdeel van ons boerderij team, en ieders rol is belangrijk, ookal is de een zijn of haar rol groter dan de ander. En wat nog mooier is: ieder neemt die rol aan die hem of haar het best past en waarbij hij of zij zich goed voelt. Ik vraag me net als Maaike af of de vrouw vroeger wel zo ondergeschikt was aan de man.
  Wat betreft het volgen van je droom: Dreams are like stars: you may never touch them but if you follow them they will lead you to your destiny.

 • no-profile-image

  Maaike

  Han, ik heb nog even nagedacht over je "aantijging" richting de vrouw van de directeur. Ik weet niet hoe oud je bent maar ik kan me voorstellen dat we het over eind jaren '50, begin jaren '60 hebben? Inderdaad de tijd waarin het doodnormaal was om een vrouw te ontslaan als ze ging trouwen. In sociologische termen : de periode van het kostwinnersmodel. In deze tijd bepaalde dus de maatschappij/de politiek (lees: mannen) dat vrouwen geen identiteit mochten hebben zodra ze gingen trouwen!

 • no-profile-image

  robert bodde

  De discussie wordt hierbij gesloten. Josien maakt een samenvatting.

 • no-profile-image

  piet

  Beste Maaike het gaat er niet over wie de baas is of was . Maar meer hoe er vroeger in de maatschappij over gedacht werd . En dat deze denk patronen door gewoonte onbewust nog lang blijven bestaan . En dus taalgebruik of bepaalde zaken gewoon gebruikt of gedaan worden zonder er bij stil te staan . Maaike je geeft zelf de antwoorden al . Interpretatie van haar rol . En maatschappij / politiek (lees ; mannen ) . Dus een denk patroon en ontstaan van uit een mannenmaatschappij. Op een boerderij leeft en werkt men meestal op het zelfde adres als men woont . En heeft iedereen zijn of haar taak en verantwoordelijkheid . En zoals ik al eens vaker schreef is de boerin er meestal bij als zaken besproken worden en beslist zij meestal mee . En uit ervaring weet ik dat als de boer twijfelt de boerin de beslissende stem heeft . Dus men is samen baas en elk heeft zijn kennis en vaardigheden . En ook al werkt een vrouw niet mee op de boerderij , kan kennis elders opgedaan soms heel goed van pas komen bij besluitvorming .

Laad alle reacties (53)

Of registreer je om te kunnen reageren.