Home

Achtergrond

Bodem lijkt bereikt in rustige markt

De bodem lijkt bereikt in de aardappelmarkt. De markt is wat tot rust gekomen na de daling van de afgelopen weken.

De piek tot nu toe van dit seizoen werd eind januari bereikt. Na een wekenlange geleidelijke daling, klimmen de prijzen deze week wat omhoog.

Dat is duidelijk te zien aan de European Processing Potato Index van de termijnmarkt Eurex, die is gebaseerd op de aardappelprijzen in Nederland, Duitsland, België en Frankrijk. De index bereikte op 27 januari de hoogste stand van dit seizoen met € 26,50 per 100 kilo. Daarna zakt de index vijf weken lang tot € 22,20 vorige week, een daling van 16 procent. Deze week komt er weer 20 cent bij. In alle vier de landen is deze week meer voor de industrieaardappelen betaald. De inbreng van Nederland is met € 23,93 de hoogste van de vier landen.

De aardappelprijzen van de beurs in Emmeloord en de VTA laten een zelfde beeld zien. Emmeloord noteert voor frites wat hoger aan de bovenkant van de notering, de onderkant blijft gelijk. De fritesfabrieken hebben vooral behoefte aan de betere aardappelrassen. Ook de VTA noteert voor frites hoger aan de bovenkant. Emmeloord houdt de exportnotering gelijk, maar VTA constateert een hogere exportprijs aan de onderkant.

Op de termijnmarkt in Frankfurt sloot het aprilcontract vrijdag op € 25,40. Dat is 60 cent lager dan vorige week vrijdag, maar 40 cent hoger dan aan het begin van de week.

De aardappelmarkt blijft dun. Er zijn minder aardappelen van goede kwaliteit beschikbaar dan in andere jaren. Een beetje extra vraag vanuit de export kan de prijs omhoog duwen. Maar telers herinneren zich de kater van 2007. Toen zakte de aardappelprijs van ruim 30 euro begin maart tot onder de 10 euro eind juni. Veel telers hebben hun zaken al gedaan.

Prognose: lichte prijsstijging.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.