Home

Achtergrond

Beurzen leven op maar onzekerheid houdt aan

Na een paar rampzalige weken zijn de beurzen aan het opkrabbelen. Op de termijnmarkten zijn bovendien de koersen van graan en mais aangetrokken, wat perspectief biedt voor bedrijven die boeren beleveren zoals trekkerbouwer Agco en natuurlijk handelshuizen als Bunge.

Van de 25 bedrijven op de AGD-Index verloor slechts één bedrijf op weekbasis waarde op de beurs: het Braziliaanse vleesconcern JBS.

Met JBS is van alles aan de hand. Het concern uit Sao Paulo kocht de laatste jaren controlerende belangen in onder meer het Amerikaanse Swift en Pilgrim’s Pride. Hierdoor heeft het bedrijf een aardige schuldenlast opgebouwd. Geen probleem, zo werd gedacht, wanneer JBS Amerikaanse activiteiten weer terug naar de beurs brengt.

Tot tweemaal toe is een beursgang nu uitgesteld, en het management van Wesley Batista noemt het nu geen prioriteit meer. De kosten die gemaakt zijn voor een beursgang brachten de Brazilianen echter in het rood.

Investeerders straffen het bedrijf hier nu voor, maar zien de markt voor JBS’ producten wel toenemen. Japan importeert veel uit Brazilië en koopt vanwege de ramp mogelijk meer. Japan is de grootste importeur van varkensvlees ter wereld, terwijl het aantal steakhouses in Japan nog altijd groeit.

JBS wordt dus gezien als een goede optie voor spelers die van winst op langere termijn houden. Op korte termijn biedt Smithfield meer perspectief. Het bedrijf maakte de laatste maanden steeds goede keuzes op de grondstoffenmarkt.

Of de bodem na de ramp in Japan is gezet, is nog onduidelijk. De olieprijs beweegt door onrust in de Arabische wereld totaal onvoorspelbaar en bovendien zitten verschillende landen in de Eurozone nog in de financiële problemen. Hoopgevend: beursgenoteerde bedrijven zelf houden hun winstverwachtingen gelijk en schrappen geen dividend.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.