Home

Achtergrond

Arbeidsintensief aardappelen poten vanuit kratten

Kiel-Windeweer - Akkerbouwer Chris Kamphuis uit het Groningse Kiel-Windeweer poot aardappelen op de ouderwetse manier: vanuit kratten.

Kiel-Windeweer - Akkerbouwer Chris Kamphuis uit het Groningse Kiel-Windeweer poot aardappelen op de ouderwetse manier: vanuit kratten. Gelukkig wil zijn zoon helpen bij het opbergen van die kratten. Dezer dagen wordt veelal gewerkt met bulkzakken, van waaruit de pootmachine ineens wordt geladen met het uitgangsmateriaal. Het werken met kratten houdt in dat de boer ze stuk voor stuk in de pootmachine moet doen. Een arbeidsintensieve klus. Foto Dennis Beek

Doetinchem - Het grootste publieksevenement voor de tuinbouw staat voor de deur. Honderden groenten-, bloemen- en plantenkwekers openen komende zaterdag en zondag de deuren om te laten zien wat ze onder dak hebben. Het is de 34e editie van het publieksevenement dat in 24 regio’s in Nederland wordt gehouden. Het evenement trekt jaarlijks meer dan 160.000 bezoekers. Het evenement wordt gesponsord door het Productschap Tuinbouw, de Rabobank en verzekeraar Interpolis. Foto ANP

Wijk bij Duurstede - Mederwerkers van loonbedrijf de Bruin proberen mest uit te rijden op geoogst maisland. Door de regen en al aanwezig water in de sporen valt het niet mee. “Het land was erg nat”, vertelt Ton de Bruin. “Daarom zijn ze uiteindelijk maar gestopt. ” De Bruin verwacht dat het nog wel even gaat duren voordat de machines weer het land op kunnen. Hij geeft aan dat dit perceel vlakbij de pond in Wijk bij Duurstede zeker niet het enige perceel is dat nog erg nat is. De bedoeling is dat er opnieuw mais op het perceel wordt gezaaid. Foto William Hoogteyling

Woldendorp - Twee weken vroeger dan normaal injecteren medewerkers van Van Nieuwenhuyzen agroservcie en cultuurtechniek uit het Groningse Uithuizen drijfmest in een perceel wintertarwe in het verderop gelegen Woldendorp. Er rijdt een trekker mee met een extra pomp, omdat de silo zo’n 1800 meter verderop staat. “Het gaat goed”, zegt Wim van Nieuwenhuyzen, directeur van het loonbedrijf. “Droog weer is belnagrijk en dat hebben we gehad. We zijn wel erg vroeg dit jaar. De tarweplantjes zijn nog klein. We konden de mooie omstandigheden niet negeren. Later dit seizoen moeten we bekijken of dat goed was. Op 1 april hebben we alles gezaaid. Het seizoen begint uitzonderlijk vroeg.” Foto Koos van der Spek

Klaistow - Poolse medewerkers controleren het aspergewas op een perceel in Klaistow in de buurt van Berlijn. Het Duitse seizoen is gestart en volgens marktburau AMI zal het areaal stabiel zijn rond de 18.500 hectare. Telers zijn verrast over de snelle groei van het gewas. Op dat punt is de seizoensstart al geheel anders dan vorig jaar toen de productie laat op gang kwam en groei langzaam was. Foto EPA

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.