Home

Achtergrond

Akkerbouwer zet sector aan het denken

Een goede mix van teelt, verkoop, sociaal beleid, kostenbewustzijn en financieel resultaat; dat zijn volgens bollenteler en akkerbouwer Marcel Nijenhuis (54) de kenmerken waarmee hij meedingt naar de titel Agrarisch Ondernemer.

Om risico’s te spreiden zet Marcel Nijenhuis uit Espel in op veel verschillende gewassen, die onder te verdelen zijn in bloembollen en akkerbouw. ”In prijsvorming hebben die twee takken vaak geen invloed op elkaar”, legt de Flevolander uit.

”Als een van de gewassen slecht is geprijsd, compenseren de andere gewassen dat eventuele verlies. Het inkomen op bollen- en akkerbouwbedrijven is vaak zeer wisselend. Ik heb liever alle jaren een positief inkomen dan verliesjaren afgewisseld met jaren met grote uitschieters.”
Dat gaat hem goed af. ”Ik haal met alle gewassen ruim bovengemiddelde resultaten. Mijn bedrijfskosten zijn daarbij laag ten opzichte van andere bedrijven.”

Innoverend is Nijenhuis op het gebied van bloembollenrassen. Hij richtte samen met vier ondernemers vorig jaar de kwekersvereniging Victory Flowers op voor de afzet van eigen gladiolensoorten. Een hogere prijs voor bollen van superieure kwaliteit is het doel van de vereniging. Verder heeft Nijenhuis nog zeven kwekersrechtelijk beschermde gladiolenrassen, die hij alleen teelt.

Een andere innovatie van Nijenhuis is het beoordelen van marktkansen van tulpenrassen door van 140 nieuwgekruiste soorten één plant ter beoordeling te kopen en de goede rassen te vermarkten.
Op teeltgebied weert hij nieuwe technieken niet.

”Tien jaar geleden ben ik begonnen met het verkopen van ongepelde tulpenbollen om fusarium het hoofd te bieden. Dat heeft toen best veel discussie en kritiek veroorzaakt, maar het heeft ook mensen in het bollenvak aan het denken gezet.”

Rond dezelfde periode ging Nijenhuis zijn aardappelen op bedden telen, om vorig seizoen om te schakelen naar het zogenaamde quadsysteem. Dit houdt in dat Nijenhuis aardappelen op ruggen van 90 centimeter met twee rijen in de rug teelt om het risico op rot bij zware regenval tegen te gaan. Het Engelse systeem past goed op het bedrijf met een normalisatie van 180 centimeter spoorbreedte. ”Voor zover ik weet doet niemand anders dat in Nederland. De eerste resultaten waren goed; 5 ton meer dan vorig jaar en 9 ton meer dan in 2008.”

Verantwoord bedrijfsvoeren is belangrijk voor Nijenhuis. ”Oog hebben voor het belang van mijn afnemers, personeel en ook voor mezelf.”

Nijenhuis heeft vier vaste werknemers, waarvan een al 25 jaar. Jaarlijks komt een vaste groep Poolse werknemers helpen bij de tulpenoogst.

Bij de laatste elf horen in de race voor Agrarisch Ondernemer 2011 vindt Nijenhuis, voordragen door Rabobank Noordoostpolder-Urk, een ’geweldige erkenning’. ”De prijs zou heel veel voor mij betekenen als bekroning op mijn werk. Door een ernstig ongeluk op mijn vijftiende heb ik een handicap. Ik heb toch het bedrijf van mijn ouders overgenomen en heb bewezen dat het kan.”

Bedrijfsgegevens

Marcel Nijenhuis in EspelTeelten

55 ha tulpenbollen

27 ha gladiolenbollen

18 ha poters

12 haeerstejaars plantuien

11 ha tarwe

6 ha suikerbietenwww.nijenhuisbloembollen.nl

www.victoryflowers.nl

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.