Home

Achtergrond

Zuivelmarkt koelt steeds verder af

De afkoeling van de zuivelmarkt zet ook deze week door. Niet alleen stijgen de noteringen voor poeders en boter vrijwel niet meer, maar pieken, zoals vorige week nog, worden evenmin geëvenaard.Ook door extra melkaanvoer in de EU.

Zo werd weipoeder vorige week nog verkocht voor prijzen tot 1.150 euro per ton. Deze week komt weipoeder niet hoger dan 1.050 euro per ton. Dat is nog steeds een hoge prijs, maar de tendens is dalend. Dat is ook te zien bij room. Daar werden vorige week nog partijen van verkocht voor meer dan 5.200 euro per ton. Nu doet room ongeveer 5.000 euro. Een relativerende constatering hierbij is dat zowel room als weipoeder bij uitstek volatiele producten zijn, maar ze zijn daarmee ook graadmeters voor de stemming op de markt.

Ook grote kopende partijen kijken naar dit soort indicatoren. Zuivelhandelaren merken dan ook dat steeds meer kopers een beetje achterover gaan leunen. En dan is er nog de onrust in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Enerzijds stimuleert die de export, want met name Algerije – waar het oude regime nog zit – bestelt extra grote volumes zuivel om de bevolking van betaalbaar voedsel te voorzien. Anderzijds bedreigt het de zuivelmarkten, want revoluties kunnen de export verlammen en rekeningen onbetaald laten. Om verder nog maar te zwijgen over mogelijke gevolgen van nieuwe revoluties op olie-export, olieprijs en dollarkoers. Het is ook bedreigend voor de zuivelverkopen.

Op de kaasmarkt is van deze onrust en onzekerheid nog weinig te merken. De kaasverkopen lopen goed door, met name ook naar Rusland. Daarbij stijgen de noteringen. Kaas is ook nog steeds bezig met een inhaalslag. De spotmarkt blijft stabiel hoog.

Prognose: gelijke prijzen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.