Home

Achtergrond

Weipoederprijzen naar nieuwe records

Gejojood heeft de weipoedernotering de laatste weken wel iets. Teken van een nerveuze handel. Toch is een prijsstijging in een paar weken tijd tot ruim boven de 1.100 euro per ton iets wat zelfs in 2007 nauwelijks is gezien.

De tijden dat weipoeder een afvalstof was, die het riool in ging, zijn al lang voorbij. Weipoeder is een gewaardeerde zuivelgrondstof die steeds meer in trek komt bij de voedingsindustrie. Het is een tendens die al langere tijd gaande is. Voedingsbedrijven zijn op zoek naar goedkopere grondstoffen dan de gewone melkpoeders om allerlei ingrediënten uit te halen. Ook het Nieuw Zeelandse zuivelconcern Fonterra kondigde deze week aan dat het meer wil doen met wei afkomstig uit de Europese kaasindustrie.

Het is op zich geen slechte ontwikkeling voor de melkveehouderij. Zo kunnen immers nog meer bestanddelen van melk tot een optimale waarde komen.

Er zit echter ook een keerzijde aan het verhaal. Als weipoeder steeds duurder wordt, wordt het ook steeds moeilijker te betalen voor de kalvermelkindustrie. Met prijzen van ongeveer 1.150 euro per ton is het product nu relatief gezien duurder dan melkpoeder voor veevoerdoeleinden.

Bij de gewone melkpoeders is het tempo van prijsstijgingen de laatste weken iets afgenomen. Handelaren en inkopers van voedingsbedrijven worden steeds voorzichtiger. Bijna niemand koopt voor langere tijd vooruit. Dat bleek eerder deze week bij de internetveiling van Fonterra, het bleek ook bij de Europese verkopen van interventiepoeder.
Kaas blijft qua prijsvorming achter, maar de export loopt goed, onder meer naar Rusland.
De spotmarkt voor rauwe melk loopt ook iets verder op, maar de verhandelde hoeveelheden zijn klein.
Prognose: licht hogere prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.