Home

Achtergrond 216 x bekeken 3 reacties

Week 7: positief beeld markt kuikenvlees

De situatie op de markt van kuikenvlees lijkt zich steeds positiever te ontwikkelen. De vraag naar vers en bevroren kuikenvlees is zondermeer goed en de prijzen lopen over de gehele linie verder op. De vraag naar vers product van de Nederlandse retailers ligt op een hoog niveau en dat geldt eveneens voor de afzet op Duitsland. De effecten van de dioxineaffaire waren in de afzet van kuikenvlees al veel minder merkbaar dan in de eierensector, maar lijken nu helemaal tot het verleden te behoren.

De afzet van diepgevroren producten loopt ook goed door en hier betreft het vooral de vraag vanuit de Baltische Staten en Roemenië. Deze Oost Europese landen zijn goed in beeld voor wat betreft de afzet van bevroren product, zoals kuikenbouten en de prijzen van deze soort loopt over het algemeen met ongeveer € 0,05/kg op en ligt nu ongeveer tussen de € 0,95 en € 1,00/kg.

Enkele weken terug was het Europese aanbod van kuikenvlees, onder andere vanwege de sluiting van enkele Duitse slachterijen, behoorlijk opgelopen. Dat werd toen veroorzaakt doordat de levende kuikens vanwege die sluiting uiteraard wel verder in gewicht doorgroeiden. In de periode daarna is dit extra volume wel weer op de markt aangeboden en dat had mede een drukkend effect op de prijzen.

Op dit moment echter, is hier totaal geen sprake meer van, want er gaat meer product uit voorraad, dan dat erbij komt en dat geeft goed aan dat het met de vraag naar kuikenvlees wel goed zit.

Een ander positief effect dat nu merkbaar wordt, is dat de opzet van vleeskuikens de laatste tijd zeker niet al te groot was en dat heeft nu ook positieve gevolgen voor het totaal beschikbare aanbod. Zoals het er nu naar uitziet en weliswaar op basis van voorlopige cijfers, was de opzet in januari ook niet extreem groot van omvang en dat betekent dat het aanbod vanuit Nederlandse opzet vanaf het eind van deze maand en begin maart zeker niet veel groter zal worden.

De terughoudendheid in de opzet van kuikens die de vleeskuikenhouders nu betrachten, zal vruchten afwerpen en dat is zichtbaar in de contractprijs voor levering vanaf volgende week, want die is met een halve eurocent per kg opgelopen en noteert € 0,77/kg. De prijs voor lichte en zware “vrije” kuikens liet ook een stijgende tendens zien en noteert voor deze week gemiddeld € 0,90/kg.

Al met al, een positief beeld op de markt van kuikenvlees.

(Bron: PVE)

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Eerst rekenen, dan oordelen

  Het voer voor vleeskuikens is nu 8 cent duurder dan precies een jaar terug.
  Met een voederconversie van bijv. 1,68 bruto (wat heel reeeël is) heb je dus 1,68x€0,08=€0,135 extra per kilogram levend gewicht extra nodig om goed te kunnen verdienen! Vorig jaar rond deze tijd was de prijs k.. , men had die immers in nov-dec flink laten kelderen nu is de prijs dus helemaal k.. . Begrijpt u!!! Dus niet meer van die fantastische verhalen de wereld in sturen want het is momenteel alle zijlen bijzetten om het schip op koers te houden. De commentaren van de redacteuren van Boerderij.nl leveren hier nog geen bijdrage in.
  Het wordt hoog tijd dat de producent die het meeste werk aan het vlees besteed eens goed wordt beloond, nu zijn dat nog steeds de supermarkten en het traject van boer daar naar toe die de grote winsten pakken!!!

 • no-profile-image

  Derk Klein kranenberg

  Zie mijn commentaar van vanmorgen. Groeten, Derk Klein Kranenberg.

 • no-profile-image

  Eerst rekenen, dan oordelen

  Akkoord, ik heb er kennis van genomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.