Home

Achtergrond 223 x bekeken 11 reacties

Week 6: stijgende tendens prijzen

Het aarzelende herstel op de markt van eieren dat recentelijk werd ingezet, krijgt deze week een verder vervolg. Hoewel de vraag het niveau van voor de dioxine affaire zeker nog niet bereikt heeft, zijn de bestellingen heel behoorlijk.

Dit laatste geldt zeker ook voor de vraag vanuit Duitsland en dat duidt op een langzaam toenemend consumentenvertrouwen bij onze oosterburen. Het herstel van de markt is trouwens niet enkel bij de vraag van de retailers merkbaar, maar ook de interesse van de industrie loopt op.

Dit laatste geldt vooral ook voor de ververijen, want hoewel Pasen dit jaar erg laat valt, nemen ververijen nu al posities op een bepaald prijsniveau in en dat zal vooral veroorzaakt worden door het langzame herstel van de marktsituatie. Men zal zeker rekening houden met mogelijk verder oplopende prijzen en vanuit dit marktsegment bezien, kun je dan maar beter zo snel mogelijk zaken doen.

Hoewel er nog steeds op ruime schaal oude kippen geslacht worden, blijft het aanbod gevoelsmatig nog behoorlijk ruim van omvang. Hieruit valt dus duidelijk te concluderen dat de markt zeker nog niet volledig hersteld is, want vanwege slachtingen, en lopende omschakelingen naar andere houderijsystemen, zou verwacht mogen worden dat het aanbod kleiner moet worden. Dat is vermoedelijk ook wel zo, maar dat zou bij een geheel herstelde markt pas echt goed zichtbaar moeten worden.

Het aanbod van biologische eieren lijkt op dit moment te klein om aan de vraag te voldoen. Er worden nog steeds omvangrijke hoeveelheden van deze eieren gevraagd en ook dat duidt er op dat de markt voor wat betreft de vraag naar reguliere eieren nog niet helemaal “back in business” is.

Toch overheersen de positieve markttendensen, want naast de oplopende bestellingen van retail en industrie, vertonen ook de prijzen van zowel kooi als scharreleieren deze week verder stijgende tendensen.

(Bron: PVE)

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  das

  Zo,mischien wel weer 6 cent erbij

 • no-profile-image

  henk

  nou komt er zeker toch wel 1 cent per ei bij ze moeten zich schamen als dat niet zo is bij de varkens vloog de prijs omhoog na de actie,s
  misschien ook nodig bij de eierhandel ?

 • no-profile-image

  lub

  laat ze die 2 ochten(d)mensen maar uit de commisie gooien , scheelt al gauw een euro

 • no-profile-image

  haan

  wie bedoel je met die 2 lub ?
  bedoel je dan hun te blokkeren ??
  dan zal de prijs wel snel stijgen

 • no-profile-image

  Boer Kip

  Voor een dief kun je misschien nog maatregelen treffen, voor de 4 grote malafide eierhandelaren en industrie niet.
  Die bepalen de prijs en niet de marktwerking.

 • no-profile-image

  Duitser

  Verkoop gewoon je eieren aan een duitser die zijn 'beter' of verkoop je eieren zelf.

 • no-profile-image

  kip

  zoals ik het verhaaltje van derk en zijn ochten en veen vriendjes moet geloven worden er in duitsland alleen maar batterij eieren gevraagd in de suppers ik dacht dat die daar verboden waren, maar ik zal het wel weer mis hebben. Ik ben gewoon hartstikke gek.

 • no-profile-image

  Henk

  Wie is de schuldige aan deze prijsval ? Ik denk dat dit aan de voerjongens te danken is.

 • no-profile-image

  koen

  De schuldige zijn inderdaad de voermannen, maar volgens mij maakt de eierhandel er dankbaar gebruik van.

 • no-profile-image

  kip

  Je kunt wel afgeven op de handel en industrie, maar die weten het ook niet wat de prijzen doen, want waarom geven ze anders nog redelijke contracten af tot eind maart vorig jaar. Als ze geweten hadden dat de prijzen zo laag zouden worden hadden ze dat ook zeker niet gedaan. Maar we hoeven er natuurlijk ook geen medelijden mee te hebben.

 • no-profile-image

  Roelof

  Er moeten gewoon minimumprijzen worden ingesteld, afhankelijk van de voerprijzen. Iedereen heeft de mond vol van dierenwelzijn, maar als je een gedeelte van het jaar onder de kostprijs zit te sukkelen, blijft er geen geld over om daar extra in te investeren. Dat geldt volgens mij voor de hele landbouw. Grote pakstations hebben het misschien makkelijk, maar ik geloof niet dat in de regel bij een gemiddeld pakstation de eieren goudgekleurd zijn als ze eenmaal in het doosje zitten. De winkels maken de grootste klapper en daarom zit het CBL ook in het bestuur van het CPE, ze maken het meeste winst per ei en dragen bij het CPE genoeg bij, mogen we dan maar hopen.
  Dus CBL: een minimumprijs, wen er maar aan, of een doosje eieren nu 1.25 moet kosten of 1.75, het wordt toch meegenomen. Ik gun de winkel bij 1,75 per 10, 50 cent marge en het pakstation 30, blijft over 95 cent voor de pluimveehouder, lijkt me helemaal prima!
  Kan voldoende voor geïnvesteerd worden, kunnen we zelfs 7 kippen per/m houden.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.