Home

Achtergrond

Week 5: positief marktbeeld

De markt van kuikenvlees oogt voor de tijd van het jaar positief. De vraag in Nederland is goed en men verwacht op korte termijn weer wat acties van de diverse retailers en dat zal helpen om de nog ruime voorraden weer wat te verminderen.

Aanvankelijk werd gemeld dat de dioxine problematiek voor het merendeel aan deze sector voorbij was gegaan en dat was ook het geval. Die problemen die zich voordeden beperkten zich vooral tot de extra administratieve rompslomp die dat met zich mee bracht, want de afzet liep op zich redelijk door.

Nu deze kwestie al weer enige tijd loopt, komt er nog een bijkomend probleem om de hoek kijken, in de vorm van een wat groter aanbod van kuikenvlees. Dit wordt veroorzaakt doordat er in Duitsland een aantal slachterijen gesloten waren. De kuikens die normaliter bij deze slachterijen werden aangeboden, zijn vanwege deze sluiting, uiteraard wel gewoon doorgegroeid. Daardoor zijn deze dieren uiteindelijk veel zwaarder afgeleverd dan gebruikelijk en deze extra kilogrammen, hebben toch invloed op het totale Europese aanbod.

Duitsland heeft als gevolg van de dioxine affaire ook de nodige problemen ondervonden bij de export op bijvoorbeeld het Verenigd koninkrijk en Rusland. Daarnaast lag ook de binnenlandse consumptie in Duitsland op een duidelijk lager peil. Het gevolg was dat men dit kuikenvlees op de diverse Europese markten voor sterk verlaagde prijzen heeft aangeboden en daar hebben onder andere Nederlandse aanbieders de nodige problemen mee ondervonden.

Dit laatste gold bijvoorbeeld vooral ook voor kuikenbouten en deze markt was al niet bijzonder, voor wat betreft de prijzen die men realiseerde, onder andere vanwege extra aanbod uit Denemarken en Polen en doordat Oost Europese landen vanwege een lagere consumptie minder bouten afnamen. Dit alles samen, heeft ertoe geleid, dat de prijzen van de levende kuikens in week 3 behoorlijk onderuit gegaan zijn.

De ergste problemen lijken nu wel achter ons te liggen en dat wordt enerzijds veroorzaakt door een normalisering van de consumptie in Duitsland, maar ook doordat het aanbod van vleeskuikens uit de meest recente opzet zeker niet omvangrijk is.

Normaliter worden er vanaf eind december en begin januari minder kuikens opgezet en het lijkt erop dat dit in de afgelopen periode ook zo is geweest. Men rekent er dus op dat het aanbod de komende periode wat gematigd zal zijn en dat in combinatie met de geplande reclame acties van de retailers, zal de marktsituatie de komende periode positief kunnen beïnvloeden.

Het iets verbeterde marktbeeld is deze week tevens zichtbaar bij de “vrije” marktprijzen. Zowel de prijs van de lichte als zware kuikens werd deze week met 1 eurocent/kg naar boven bijgesteld en noteert voor beide soorten gemiddeld € 0,86/kg. De basiscontractprijs voor levering vanaf volgende week stabiliseerde op € 0,76/kg.

(Bron: PVE)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.