Home

Achtergrond 14 reacties

Wat gaat u stemmen?

Op 2 maart zijn de provinciale verkiezingen. Die zijn meteen een referendum over het huidige kabinet. Wat gaat u stemmen? Vul de poll in!

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Red Overall

  Als we een verband veronderstellen tussen de 'licence to produce' en de mate waarin boer en burger hetzelfde denken over maatschappelijke thema's en we kijken naar het stemgedrag van beide dan zien we het volgende (eerst boer, dan burger): VVD 27% om 21%; CDA 37% om 14%; PVV 16% om 16%; oppositiepartij 14% om 49%. HET grote verschil zit em in het CDA (boeren stemmen ruim 2,5 x meer op CDA) en de oppositiepartijen (boeren stemmen 3,5 x minder op oppositiepartijen). Conclusie: het kan niet anders dan dat deze mismatch met de samenleving inderdaad leidt tot een imagoprobleem voor de agrarische sector bij de burger. En een gevolg daarvan zien we op dit moment bijvoorbeeld bij de provinciale uitbreidingsbeperkingen van de varkenssector. Wat te doen? Aangezien de berg niet naar Mohammed komt ben ik bang dat je je als boer - ook al heb je daar geen zin in - richting burger zult moeten gaan en je zult moeten verdiepen in de gedachtewereld van en in gesprek zult moeten gaan met de oppositiepartijen. Alleen dan is er een kans dat je als agrosector weer aansluiting vindt bij de maatschappij en je license to produce gaat toenemen.

 • no-profile-image

  sam

  Is de SGP in deze situatie oppositie? Deze partij zou wel eens het verschil kunnen gaan maken, dus deze poll klopt niet helemaal.

 • no-profile-image

  liny

  We moeten inderdaad in gesprek blijven met de oppositie,dat ben ik met een voorgaande spreker eens. Maar in gesprek blijven of hen hun zin geven zit verschil in. En het is jammer zij luisteren niet naar ons en betalen willen ze ook niet, want ze voelen zich als het op betalen aankomt altijd de mindere.

 • no-profile-image

  Red Overall

  Nou, blijven..., momenteel is er helemaal geen sprake van een echt gesprek. Je moet eerst maar es in gesprek GAAN. En dan heb je overigens een vrij eenvoudige situatie van twee partijen met elk hun belangen. Dan gaat het erom om een zodanig pad te ontwerpen dat aan de belangen van beide partijen zoveel mogelijk tegemoet wordt gekomen. En daar waar je geen overeenstemming bereikt, daar heb je de keus uit 1. handjeklap: bijv. jij krijgt weidemelk en ik krijg een hogere kiloprijs, 2. het compromis: bijv. maximaal zoveel varkens/kippen per vierkante meter en 3. innovatie: we verzinnen iets nieuws zodat toch de wensen van beide partijen worden vervuld. Bijv. een effectieve goedkope ganzenverjager zodat boer en gans gespaard worden.

 • no-profile-image

  Het is wel goed geweest.

  Als we de zin van de oppositie moeten naleven, dan maar meteen allemaal stoppen. De tijd van slavenarbeid is toch voorbij, waarschijnlijk in Nederland niet! Laat ze dan maar honger lijden, dan verdienen ze niet meer!!! De boer moet alles en de burger mag alles!!!

 • no-profile-image

  Red Overall

  @Goed geweest. Is de boer geen slaaf van de bank, van de groothandel, van de coops, van LTO, van ELI, van de melk- en mestquota? Ok, slaaf van alles maar gelukkig niet van de oppositie. Boeren, het wordt tijd dat je je toekomst in eigen hand neemt. Niet het bijltje erbij neergooien, maar in tegendeel een mooie toekomst ontwerpen samen met die vermaledijde oppositie (daar zit namelijk wel 50% van je klanten!, tel uit je winst). En beschouw de burger nou eens niet als de vijand, maar als de belangrijkste ketenpartner. Hij betaalt namelijk wel het hele gebeuren, eigenlijk zou je de burger als je aandeelhouder moeten beschouwen. Doe dat eens voor een dag en kijk wat het je voor nieuwe inzichten voor je bedrijfsstrategie oplevert.

 • no-profile-image

  ging niet stemmen

  We moeten cda stemmen henk bleker kan wel wat steun gebruiken is de beste minister sinds apotheker

 • no-profile-image

  hollander

  Ja, ik ga stemmen op een partij die opkomt voor de Hollanders. Dus eerst alle Hollanders aan het werk of een goede uitkering en dan pas werk voor den Buitenlander. Denk erom morgen kunt ook Gij in de W.A.O. belanden!!!!!

 • no-profile-image

  Rene

  Jazeker, stem CDA en blijf in de problemen zitten, ik houd het CDA verantwoordelijke voor de ellende waar we nu mee zitten.
  en dan bedoel ik niet alleen de land en tuinbouw.

  Zei waren er iedere keer bij in ieder kabinet.

 • no-profile-image

  Red Overall

  Pas op, voor sommigen is dit misschien vloeken in de kerk: Stel een werkgroep samen van een aantal collega varkensboeren en een vertegenwoordiger van ELKE provinciale partij in jouw provincie. Stel samen vast hoe je de varkenssector eruit zou willen laten zien over 1, 2, 5 en 10 jaar. Jullie zorgen voor jullie bedrijf, de politici voor het ondersteunende beleid. Met samenwerken kom je namelijk veel verder dan steeds maar gaan zitten steggelen met elkaar.

 • no-profile-image

  mag bleker wel

  Bleker zegt wat hij doet en doet wat hij zegt daar zijn er maar weinig van in de politiek, kan daarom wel wat steun in EERSTE kamer gebruiken.

 • no-profile-image

  CDA stemmer

  Ik stem op Groen rechts, het CDA! Bleker probeerd de landbouw weer op de rails te krijgen. Om verzekerd te zijn van goed voedsel is een goed beleid (brood) hard nodig! Natuur is mooi maar landbouw is ook natuur, waar we van moeten leven! Het geld over de balk gooien en de boeren om laten vallen van armoede, moet meteen ophouden!

 • no-profile-image

  Han

  Daar ik te veel ellende heb gezien veroorzaakt door Linkse dictaten, beloven en niet doen. Kies ik Rechts in de hoop dat zij doen wat ze beloven. Ideaal zal het nooit worden in het land van compromissen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Bleker is een man naar mijn hart. Nuchter, een bredere blik en wars van onnozele argumentatie. Ik kan me niet herinneren ooit zoveel vertrouwen te hebben gehad in een landbouw vertegenwoordiger. Daarom steun ik hem met mijn stem op het CDA.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.