Home

Achtergrond 285 x bekeken 2 reacties

Voorbij de crisis

Het perspectief voor de landbouw is nu beter dan voor de wereldwijde bankencrisis.

In deze Boerderij krijgen veehouders het advies om zo veel mogelijk zelf krachtvoer te gaan telen. Hiermee kunnen zij tot meer dan €1.000 per hectare verdienen. Waarom nu deze aanbeveling? Het afgelopen halfjaar zijn de grondstofprijzen voor veevoeders explosief gestegen en daar komt voorlopig geen eind aan. De laatste zin stond eind 2007 ook in dit vakblad. Toen heerste er nog een grenzeloos optimisme in de landbouw. De prijzen voor graan, vlees en melk stegen naar recordhoogten.
Toen kwam eind 2008 de kredietcrisis. Die sloeg genadeloos toe in de financiële sector en industrie. Aanvankelijk dacht de landbouwsector min of meer aan de malaise te ontsnappen, maar dat bleek achteraf veel te positief ingeschat. De harde realiteit was dat de prijzen voor melk, graan en vlees weer net zo hard daalden als ze voorheen waren gestegen. En met de prijsdalingen nam ook de investeringslust bij de boerenbedrijven af. En áls je al wilde investeren, waren banken niet bepaald scheutig met kredieten. Om deze redenen stortte de verkoop van trekkers en werktuigen in sommige landen volledig in. In Nederland, om maar eens een belangrijke exporterende landbouwnatie te noemen, halveerde de trekkerverkoop. Kortom, boeren investeerden nauwelijks meer in nieuwe en dus efficiëntere productiemiddelen.
Na ruim twee jaar is de economische depressie bijna uitgeraasd. Het blijkt dat de wereld er niet totaal door is veranderd, zoals velen voorspelden. De aanwas van de wereldbevolking bijvoorbeeld, heeft zich helemaal niets aangetrokken van de financiële malaise. En zo is ook de vraag naar (hoogwaardig) voedsel wereldwijd onverminderd gegroeid. Maar de productiecapaciteit van de agrarische sector heeft zich niet in hetzelfde tempo aangepast door de bankencrisis en de fors gedaalde inkomsten van boeren. Gezien deze gegroeide onbalans tussen productie en consumptie van voedsel, gaan de prijzen wellicht flink pieken.

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Han

    Geert begrijp ik goed, dat jij de boeren aanraadt maar veel bank geld te investeren om de productie op te jagen? Zou jij weer terug willen naar meer dan genoeg productie tegen opbrengsten die de kosten bij lange na niet dekken? Dat kan Boerderij toch niet menen? Je komt nog even met een extra winst verwachting van € 1000 / ha bij eigen krachtvoer verbouw, hier staat tegen over dat er de nodige investeringen moeten worden gedaan voor de langere termijn en dat er ook nog teelt risico 's zijn die iedere veehouder altijd bij de akkerbouw heeft neergelegd. Was de brok op, was één telefoontje genoeg en was de silo gevuld voor de van te voren afgesproken prijs en kwaliteit. Zelf telen betekent risico lopen in kwantiteit en kwaliteit!!

  • no-profile-image

    realist

    De bankencrisis is hard in geslagen. Dat er een crisis niet uit kon blijven was wel duidelijk. Maar dat veel banken ontkenden dat zij er zelf last van hadden, heeft veel kwaad bloed gezet. Maar nog zijn er banken bij die de ondernemers die zeer goed draaien, zeer strak te financieren. Daardoor kan de bank verdienen aan de ondernemer, een kwestie van uitpersen. Helaas is dit algeheel beleid, zo hou je iedereen arm en hou je als bank de macht. Kun je weer bonussen opstrijken en ga zo maar door. Dit moet snel veranderen, anders komen we niet uit de crisis! Er moet goed geboerd kunnen worden!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.