Home

Achtergrond 1052 x bekeken

Uien zaaien bij eerste zonnestraal

Kats – Uienspecialist André Boot van Nickerson-Zwaan controleert of het uienzaad dat net is gezaaid goed ligt. Akkerbouwer Ronald van der Maas uit het Zeeuwse Kats zaaide donderdag als eerste het uienras Rolex van het zaadbedrijf; een vroeg ras met hoge schietertolerantie.

Uien zaaien bij eerste zonnestraal

Kats – Uienspecialist André Boot van Nickerson-Zwaan controleert of het uienzaad dat net is gezaaid goed ligt. Akkerbouwer Ronald van der Maas uit het Zeeuwse Kats zaaide donderdag als eerste het uienras Rolex van het zaadbedrijf; een vroeg ras met hoge schietertolerantie. ”In deze streek ben ik in elk geval de eerste”, zegt Van der Maas. ”Als ik de eerste zonnestraal zie, wil ik het land op. Ik heb weinig geduld. Zo heb ik mooi een stapje voor op de rest.” In overleg met coöperatie CZAV koos hij voor Rolex. Hij zaaide er 2,5 hectare mee. ”Vroeg zaaien is een gokje. Je weet het niet, hè?” De voorvrucht op dit perceel is suikerbieten. ”Ik kon ze in september rooien onder, vergeleken met later in het seizoen, goede omstandigheden. Het is best bijzonder om zo vroeg te zaaien op deze redelijk zware klei van 40 tot 45 procent afslibbaar. Ik kon de grond redelijk spitten en rotoreggen. Daardoor ligt het perceel aardig vlak en kan ik er met een lichte grondbewerking wat van maken.”
Foto Anton Dingemanse

Druk met mixen mest voor het uitrijden

Terband – Feico de Jong stuurt met behulp van een afstandsbediening zijn mixer in de mestsilo van melkveehouder André Bakker in het Friese Terband. Regenwater op het zeil van de silo bemoeilijkt het mixen. Tijdens het mixen ontstaat er een zak in het zeil, waarachter tijdens het mixen aangekoekte mest blijft hangen. ”Het duurt dan extra lang voordat je alles goed door elkaar hebt gemengd”, aldus De Jong. Het bedrijf Heeres Pomp- en Mixtechniek in Abbega, waar De Jong werkzaam is, is momenteel razend druk met het mixen van mest in silo’s. Melkveehouders mogen sinds 1 februari weer mest uitrijden. Halverwege maart gaan ook de akkerbouwers aan de slag.
Foto Alex de Haan

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.