Home

Achtergrond 3 reacties

Tweespalt tussen boeren

FrieslandCampina overweegt de invoering van een puntensysteem om melkveehouders te stimuleren tot een duurzame productie met meer weidegang. De Friese melkveehouder Gerrit Visser vindt dat de coöperatie zich niet hoort te bemoeien met de bedrijfsvoering van haar leden.

Gerrit Visser begrijpt er helemaal niks van. Zijn coöperatie, FrieslandCampina, wil in de toekomst weidegang min of meer verplicht stellen. Want zo interpreteert hij het jongste voorstel aan de leden. En als het niet verplicht wordt, dan zullen de boeren die hun koeien buiten laten lopen wel een premie krijgen. Stimuleren, noemen ze dat. Wie betaalt dat? Juist, de veehouders die hun dieren jaarrond binnen houden. Hij dus.

Visser verwacht dat hij straks het melkgeld moet opkrikken van collega’s die gehoor geven aan de oproep van de hoge heren van de coöperatie. Dat is hij niet van plan. Maar wie houdt de bestuurders tegen? Visser is pessimistisch. De gewone boer heeft niks in te brengen. Protesteren heeft geen zin, ze luisteren toch niet, zegt hij.

Gerrit Visser (59) uit het Friese Hemrik boert samen met twee zoons en twee medewerkers. De veestapel op het bedrijf bestaat uit driehonderd koeien en driehonderd stuks jongvee. Alle dieren blijven dag en nacht binnen, ’s winters en ’s zomers. Visser kent niet anders. Toen hij en zijn broers het bedrijf van hun vader overnamen, inmiddels meer dan dertig jaar geleden, was de beslissing snel genomen. Een forse uitbreiding van de veestapel, een nieuwe stal en de dieren jaarrond naar binnen. Met zoveel dieren is weidegang qua arbeid vrijwel onmogelijk. Nog belangrijker, als de koeien altijd binnen blijven, kan hij zijn grasland veel beter benutten. Hij haalt gewoon veel meer gras van zijn land.

Hij snapt werkelijk niet waar de bestuurders van FrieslandCampina over praten. Blijkbaar is weidegang goed voor het welzijn van de dieren. Aperte onzin, ageert Visser. Koeien die buiten lopen, zijn toch meestal achttien uur binnen. Dat betekent dat de dieren het ene deel van de dag op een harde vloer lopen en dan weer in het zachte gras. Dat is funest voor hun poten, zegt Visser. Twintig jaar geleden liepen de droge koeien en de pinken op zijn bedrijf nog vaak buiten. Daar is hij na een paar jaar mee gestopt. Leverde te veel problemen op.

Voorstanders van weidegang zeggen dat melk van grazende koeien gezonder is. Weer zo’n onzinverhaal, zegt Visser. Zijn koeien vinden van april tot november vers gras in de voergang. Boeren die hun koeien na het melken naar buiten sturen, geven hun dieren eerst nog een flinke portie kuilgras en mais. Buiten lopen de koeien even rond en gaan dan liggen en herkauwen. Zijn koeien lopen dan wel binnen, maar ze eten meer vers gras dan op bedrijven met weidegang.

Visser hoort zeggen dat de meeste burgers veel waardering hebben voor koeien in de wei. Hij zet daar een groot vraagteken bij. Volgens hem is melk voor verreweg de meeste consumenten een wit drankje, best lekker, maar het mag niet te veel kosten. Voor weidemelk gaan ze echt niet meer betalen. De rekening komt terecht bij boeren die hun koeien binnen houden.

FrieslandCampina moet zich niet bemoeien met de bedrijfsvoering van boeren, zegt Visser. De taak van de coöperatie is om de melk op te halen, te verwerken tot lekkere producten en vervolgens te verkopen. Hij bemoeit zich niet met het werk van de bestuurders en de werknemers, en andersom zou dat ook zo moeten zijn. Maar dat is helaas niet het geval. De coöperatie zit hem steeds dichter op de huid. Dat bevalt hem helemaal niet.

De coöperatie belegt komende maanden tientallen bijeenkomsten met haar leden-melkveehouders. Het gaat dan over de vijf ”modules voor een duurzaamheidsprofiel per bedrijf”. Gedacht wordt aan een puntensysteem met een premie per bedrijf of per kilo. Boeren kunnen punten krijgen als zij bijvoorbeeld zonne-energie produceren, natuur beheren of hun koeien buiten laten lopen.
Visser ziet de bui al hangen. Je krijgt straks A-boeren, B- boeren en C-boeren, waarbij de ene boer een premie krijgt op zijn melkgeld en de andere een korting. En zo worden de boeren tegen elkaar uitgespeeld, zegt Visser. Met dank aan de coöperatie.

Laat ons toch gewoon boeren en hou op met dat geduvel over weidegang, zegt hij tegen bestuur en directie van FrieslandCampina. Hij raadt ze aan te gaan kijken in Duitsland, Denemarken en Italië en daar te tellen hoeveel koeien nog buiten lopen. Overal zijn ze binnen en dan blijven ze in dit kleine landje maar jammeren over weidegang. Nee, Visser kan er met zijn boerenverstand niet bij.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  tja,het bestuur en de direktie hebben helaas geen boerenverstand en moeten zich dus niet met zaken bemoeien waar ze geen verstand van hebben.

 • no-profile-image

  Op de meeste plaatsen op de wereld komen de koeien niet in de wei. Waarom wil men dit dan in Nederland verplicht make?
  En dat FF/Campina dit verplicht wil stellen zegt voldoende over deze cooperatieooperatie. Ik dacht de FF/ Campina van de boeren is, maar de boeren zijn er voor de cooperatie!Het bestuur bestaat uit veelal melkveehouders die graag goed bijverdienen. Of beter gezegd boeren die bestuurder als beroep hebben. Deze staan vaak veel te ver van de sector,ze begrijpen niet eens dat de marges van de boeren steeds verder achterop raakt.Ze willen verplichtingen opleggen aan de boeren als zaken die door schreeuwers uit de maatschapij geroepen worden. Laat de koe mooi in die goede stal! Laat de boer met rust, behandel hem eerlijk, betaal hem goede. Boeren laat u niet inpakken!! Het kan gaan zoals in Duitsland dat er vele honderen boeren Campina vaarwel gezegd hebben!
  Arogant en met het mes op tafel kan niet. Ieder lid moet met respect worden behandelt. Gerrit Visser heeft helemaal gelijk!

 • Evie

  ach ja en wij krikken al jaren het melkgeld van de grote producenten op. kwantum toeslag heet dat. ingesteld omdat een boer met veel koeien zijn eigen broek niet kan ophouden, dus betalen wij jullie hoge kosten.

Of registreer je om te kunnen reageren.