Home

Achtergrond

Trekkerfabrikanten boeken forse winst op beurzen

Beurzen worden overspoeld met overwegend positief bedrijvennieuws. Akzo Nobel, Heineken maar ook buitenlandse banken noteerden fors beter dan verwachte cijfers. In de landbouw was dit minder het geval.

De grote winnaars van de week zijn de trekkerbouwers. De oorzaak ligt in Moline, Illinois, waar John Deere opmerkelijk positieve vooruitzichten voor het lopende jaar schetste.

Eerder waren concurrenten Case New Holland en Agco (bekend van Fendt en Massey Ferguson) veel minder positief, al maakten ze ook sterk verbeterde resultaten over het afgelopen kwartaal bekend. John Deere ziet de markten voor landbouwmachines door de hoge graanprijzen sterk verbeteren in vooral Europa en Zuid-Amerika.

De bouw- en bosbouwsector trekt volgens John Deere eveneens weer aan. Zowel de prijs van hout als houtpulp loopt de laatste maanden op. John Deere boekte over het laatste kwartaal een winst van 67,12 miljard dollar, 27 procent meer dan een jaar eerder. De winst verdubbelde bijna tot 514 miljoen dollar. Omdat de prijs van John Deere eerder in de week achterbleef bij de concurrentie blijft de stijging op weekbasis wat beperkt.

Opvallend is dat ondanks stijgende voedselprijzen zowel agrichemie-bedrijf Syngenta als kunstmestconcern Yara International op weekbasis verlies noteren. Investeerders zijn het vertrouwen in Yara wat verloren door een eerdere winstwaarschuwing, en de mededeling dat het bedrijf fors hogere energiekosten tegemoet ziet. China, waar Yara niet ter plaatse actief is, importeert bovendien veel minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Syngenta wordt ook als kwetsbaar beoordeeld omdat de prijzen voor gewasbeschermingsmiddelen op glyfosaat onder druk staan. Voor zowel Yara als Syngenta geldt wel dat het aandeel de laatste maanden al aardige sprongen vooruit maakte.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.