Home

Achtergrond

Tomatenmarkt veert op

De prijs voor trostomaten heeft de weg omhoog weer gevonden. Daghandelsprijzen reiken tot het niveau van € 1,60 tot € 1,70 per kilo. Daarmee is het dal dat rond de € 1,30 per kilo lag weer verlaten.

Er lijkt ruimte voor verdere stijging van de prijzen. Een handelaar meldt dat partijen spreken over prijzen van meer dan 2 euro. Het is een combinatie van acties in Duitsland en een niet al te ruime productie tomaten in Nederland, maar ook in landen als Spanje en Marokko.

Het hele tomatensegment mag profiteren van dat herstel. Voor cherrytomaten zijn de prijzen verder opgelopen door het wegvallen van aanvoer uit Egypte. Nederlandse telers zien daardoor beste prijzen voor hun product. Schaaltjes van 250 gram brengen in de handel rond de 80 cent op.

Op de achtergrond blijft de gevoeligheid van ethefon een rol spelen. In januari kon de tomatenprijs direct profiteren door een tijdelijke extra vraag naar Nederlands product, maar nog altijd halen Duitse winkels sneller Nederlands product op. Dat is te zien bij de lage prijzen van vorige week. Bij beperkt prijsverschil lijkt de voorkeur voor Nederlands product groter, meldt ook een teler.

Prognose: prijs stijgt verder.

Of registreer je om te kunnen reageren.