Home

Achtergrond 2 reacties

Termijnmarkt onder druk

dinsdag 1 feb 2011

De termijnmarkt zit in een flauwe fase en zakte naar het laagste prijsniveau (©28,20) sinds begin december. In snel tempo heeft de markt het grootste gedeelte van de premie t.o.v. de cash-settlement prijs ingeleverd. Het telersaanbod is de de loop van januari ruimer dan in de koude decembermaand. Verwerkers hebben tot medio januari goede koopbelangstelling laten zien maar zijn in de huidige markt terughoudender. Het tempo van export loopt nog steeds goed maar het prijsniveau is gestabiliseerd. De exportproblemen (nematodes) van Frankrijk hebben vooralsnog geen concrete invloed op de stemming. Vanmorgen werd door CBS de definitieve oogstraming gepubliceerd. De cijfers werden voor zand en klei te samen 40.000 ton naar boven bijgesteld. hHetgeen de stemming op de markt niet verbeterde. De markt sloot op het dieptepunt van € 28,20. Handelsrange: € 28,00-31,00. Goes noteerde voor frites € 25,00-28,75 (-€ 0,625) en export € 27,00-30,00 (onv.) PCA/Fiwap noteerde € 25,00-28,30 (-€ 0,20)

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    c

    februari wordt een cruciale maand ( alweer ) voor de fabrikanten. Ze hebben geluk ( alweer ). de TM zakt door hun toedoen ( alweer ). de prijzen zijn goed, er is nu stabiliteit en eens het ietwat terugzakt ( 5 %) maken ze er gebruik van om hun opgebouwde posities versneld af te bouwen( verkopen) om zo paniek te genereren. Hun vrieshuizen zijn amper bijgevuld. De Egyptenaren kunnen alsnog de lont uit het kruitvat trekken door straks minder te exporteren. Boeiende tijden op komst: ipv van een vroeg voorjaar wordt het " met een grote waarschijnlijkheidsgraad een laat europees voorjaar". Ieder fabrikant staat te popelen om alsnog suiker, aardappelen, groenten vast te leggen aan wurgprijzen...Uitkijkend naar de aanstaande en heersende inflatie zou menig landbouwer best ook efkens de rekening mogen maken. Of moeten die gasten géén mazout, meststoffen of nieuwe machines kopen? Van inflatie naar hyperinflatie is soms maar een zuchtje. Komt het of niet? Een broodje straks voor 5 euro....?

  • no-profile-image

    groot

    Wat hebben we eigenlijk aan dat cbs? Ieder jaar weer het zelfde eerst verzieken ze de afland uien prijzen door dan net weer met grotere oppervlakte s te gooien en nu dit weer altijd het zelfde . En maar bellen over het inleveren van de oppervlakte 's van de peen van mij krijgen ze niks meer . de groete

Of registreer je om te kunnen reageren.