Home

Achtergrond 43 reacties

Succesfactor heeft geen label

Een landbouwbedrijf overnemen is niet sexy. Toch zetten velen die stap om uiteindelijk uit te groeien tot een succesvol ondernemer. Dat lukt niet zonder passie.

Zo’n 600 jonge agrarische ondernemers bezochten woensdag 26 januari schouwburg het Orpheus in Apeldoorn. Daar organiseerde Agrifirm voor de tweede keer een jongerendag. De dag stond dit keer in het teken van ondernemen met passie. Want zoals Agrifirm-directievoorzitter Kees Sijssens verwoordde: “Zonder passie geen succes, passie is de drijfveer voor succes.” Sijssens lichtte toe hoe Agrifirm Group, sinds de fusie op 1 juni 2010 tussen de coöperaties Agrifirm en Cehave Landbouwbelang, zich heeft gevestigd in Apeldoorn. Het is inspelen op de behoefte van de sector. Innovaties, duurzaamheid en nichemarkten is waar Agrifirm aan werkt. Hiermee wil het bedrijf de groeiende vraag naar voedingsmiddelen met een vereiste duurzaamheid realiseren.

Zakenvrouw met scherpe blik

Zakenvrouw Annemarie van Gaal besprak waarom bedrijven wel of niet slagen. Het publiek waardeert haar verhaal over haar bewogen en uitdagende weg naar de top zeer. Een sector als de agrarische wordt door de ‘jeugd’ niet gauw ‘sexy’ gevonden. En het is zeker niet aantrekkelijk om aan bedrijfsovername of investeringen te denken in tijden van economische tegenslagen of een tegenvallende markt. Van Gaal motiveerde vriend en vijand met succesverhalen, tips en vooral door de kracht van het ondernemen over te brengen. Succesfactor heeft volgens haar geen label. Het is een kwestie van op het juiste moment de juiste beslissingen nemen en durven. Ook benadrukt Van Gaal dat een frisse kijk op zaken vaak de oplossing is voor veel problemen.

Steun voor innovatievelingen

Staatssecretaris Henk Bleker gaf daarna zijn visie op het landbouwbeleid en de toekomst van de agrarische sector. Waarin duurzaamheid wederom centraal staat, met oog op het mestbeleid en de groeiende behoefte aan grondstoffen. Subsidie wordt verstrekt aan agrariërs die innovatief werken aan de toekomst.
Ondernemer Ton Görtz vervolgde op het verhaal van de staatssecretaris door zijn (en zijn families) ondernemerschap in kaart te brengen. Van een kleinschalig varkens- en fruitteeltbedrijf groeide zijn onderneming uit naar een grootschalig bedrijf met naast eerder genoemde sectoren nu ook akkerbouw en een loonbedrijf. Daarnaast heeft Görtz vestigingen opgezet in Duitsland om het bedrijfsrisico te spreiden en een uitdaging aan te gaan.

Passie of mazzel

Als afsluiter legde journalist Joris Luyendijk het verschil uit tussen ‘boeren’ met een mening over ‘Amsterdammers’ en ‘Amsterdammers’ met een mening over ‘boeren’. Ook sprak hij over hoe deze mensen praten over passie, maar dat het volgens hem toch echt om geluk (ofwel ‘mazzel’) gaat, wanneer over succes wordt gepraat. Hoe kun je dan wel succesvol zijn? Refererend aan de achterliggende gedachte van de jongerendag, ‘hoe jonge ondernemers kunnen uitgroeien tot succesvolle agrariërs’, zei Luyendijk: “Met een frisse kijk op de markt, handig gebruik van communicatie en een flexibele, nieuwsgierige opstelling.”

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  "Subsidie wordt verstrekt aan agrariërs die innovatief werken aan de toekomst."

  Door de subsidie krijg je toch een heel andere innovatieven dan als de hele subsidie word afgeschaft- zie New Sealand, waar nu een hele gezonde sterke melkveehouderij is.

 • no-profile-image

  Boer

  Waarom juist (jonge) ondernemers subsidiëren, die ook al een heel familiekapitaal voor weinig gesubsidieerd krijgen? Echte innovatieve jongeren zouden geen smartengeld willen ontvangen, maar de ruimte om te ondernemen.

 • no-profile-image

  ron

  Ze hadden ook Emil Ratelband er wel bij kunnen zetten.

 • no-profile-image

  Han

  Nog maar eens weer les één uit het Economie boek. Wat is een ondernemer? een ondernemer is iemand die voor eigen rekening en verantwoording een onderneming leidt. Prachtig zijn we het als boer snel over eens. Maar nu punt TWEE, Hij bepaalt zijn >prijs<. Hier wringt nu de schoen er is geen boer op de hele aardbol, afgezien van enkele niche markt producenten, die dit kunnen waar maken. De prijs wordt gemaakt op een ongrijpbare wereldmarkt. Het enige wat de boer kan doen is zijn kosten drukken?

 • no-profile-image

  Monica

  De subsidie richt zich zeker niet op de jonge ondernemer, wel op ondernemers die vooruit willen. Het enige wat een boer kan doen is de kosten drukken? Geweldig zo'n uitdaging! Dat is toch al innovatief ondernemen, maar niet het enige wat een agrarier kan doen om zich te onderscheiden. Denk aan risico spreiding (actief op meerdere vlakken, recreatie, nichemarkt, meerdere locaties,etc.). De wereldmarkt niet aantrekkelijk? Daar is iedereen het over eens, kom maar op met iedeen dan kunnen we er als jonge ondernemer wat aan doen. Daar is geen Ratelband voor nodig, wel energieke mensen die voor verandering gaan.

 • no-profile-image

  onno

  Kosten drukken? En wat doe je dan als alles is wegbespaard? Wat een lariekoek zeg...
  Ik heb nog nooit een businessplan gezien dat alles wegbespaard, maar wel een die gericht is op geld verdienen. Boeren moeten eens actief gaan deelnemen in de bepaling van de geldstromen en nooit en te nimmer genoegen nemen met uitlatingen van de voorzitter van FCC: de cooperatie is geen grabbelton. Ik weet niet wat hem bezielt, en begrijp nog veel minder dat dit door de eigenaren geaccepteerd wordt, de veehouders dus. Moet ik eens zeggen op onze aandeelhouders vergadering. Word ik gelyncht.
  @Jeroen. NZ kon zo sterk worden, omdat er nul en niets in het milieu hoefde te worden geinvesteerd. Nu wordt dat anders, en voila, kostprijs ook aldaar omhoog.. Lees maar eens na dat Fonterra zijn boeren financieel uit de brand moest helpen...

 • no-profile-image

  boertje

  Zeker geen varkensboeren daar. Ik zou net weten waar ik nog op kan bezuinigen. En wil dat ook niet. Je moet als je hard en veel werkt en risico neemd daar toch ook voor beloond worden
  En dat ondernemen beschouw ik als gevangenis waar je niet uit komt.
  Probeer nu maar eens te stopen juist ja !!!!! gaat niet en beter worden zal het niet aldus jonge varkensboer.
  Rusland etc daar liggen kansen hier niet. Maar daar heb je je familie vrienden etc niet anders was ik toen gegaan BOEREN IN DE STAD ZO ZIE IK NEDERLAND

 • no-profile-image

  jim rogers

  er komen betere tijden voor boeren volgens Jim <>

 • no-profile-image

  onno

  Ja en dhr Rogers is een mooie vogel. Vraag maar eens of hij wel actief in de landbouw wil investeren..Heeft ondergetekende gedaan. Niks anders dan een ordinaire speculant met een leuke babbel a la Madoff.

 • no-profile-image

  Han

  Onno, jouw idee >geld verdienen< zou in landbouw normaal moeten zijn. Maar jij weet netzo goed als ik dat alle investeringen bedoeld zijn, om kosten te besparen en / of productie te verhogen. Daarna worden alle mogelijke middelen uit de kast getrokken om de boeren prijzen zo laag te houden, dat er voor de boer geen andere keus is dan >bezuinigen< of verzuipen. Voor de individuele boer kan een uitweg zijn, via niche markt, recreatie of zorgboerderij. Deze laatse tak is ook weer afhankelijk van de >politiek<. In mijn ogen netzo link als de wereldmarkt. We zien op dit moment, dat de politiek er alles aan gelegen is de landbouw prijzen >laag< te houden. Wie betaalt dus straks de politieke rust, >de boer< niet de burgers en niet de overheden. Niemand zal de boeren hiervoor dankbaar zijn. De jonge boeren zullen denk ik moeten zoeken in inventiviteit zowel op het bedrijf als op maatschappelijk vlak. De boeren zijn te veel terug gedrongen op hun erf en zijn te weinig zichtbaar in het sociale leven van de burgers en buitenlui.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Flexibel zijn is heel belangrijk !!!... Beslissingen nemen op het juiste moment ook !!!... Maar over het algemeen weten wij nooit of het daadwerkelijk het juiste moment was om te beslissen, pas achteraf weten wij dat. Daarom blijft er nog ruimte over voor de spreuk; ''wie het raait is de wijste'' Persoonlijk denk ik dat een echte ondenemer moet kijken naar haar/zijn omstandigheden, financiele mogelijkheden en tenslotte gewoon moet doen waar zij/hij zich lekker/gelukkig bij voelt !!!... Wat de medestrijders/sters er van denken moet bijzaak zijn!!!...

 • no-profile-image

  onno

  Han, je begrijpt waarschijnlijk best wat ik bedoel. Optimaliseren is leuk en moet, maar je kan als Agri-firm niet doodleuk verkondigen dat het rendement in besparingen gehaald moet worden.
  Maatschappelijke bewustwording is geweldig, maar schiet mooi niets op als menig veehouder de kwartaal cijfers van de cooperatie niet kan lezen, laat staan er wat aan kan doen.
  Waarom wordt er continue aan het feit voorbijgegaan dat de voormannen van de cooperaties onzin uitkramen,en in wezen niet eerlijk zijn? Waarom is er niemand gekomen op dit forum en gezegd: Onno, op deze of die web-site kun je exact vinden hoe de geld stromen lopen?
  Een voorbeeld: Britse discounters doen goede zaken, en vorig jaar topjaar voor de Nederlandse supers. Prachtig allemaal, maar waar staan jullie als landbouwers? In de shit tot aan de ellebogen nu waarschijnlijk...

 • no-profile-image

  Boerenslimheid

  Een slimme zoon van een melkveehouder of akkerbouwer neemt het bedrijf over en verpatst het 10 jaar later. De graaiers in het bedrijfsleven denken net zo.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Onno, De cooperatie zijn een "eigen" leven gaan leiden en als een commerciel bedrijf aan de slag gegaan, aangezien ze "groot" zijn. Tuurlijk is er wat te behalen op kostenbesparing, maar dat heeft ook een grens en wat dan?

 • no-profile-image

  peter klashorst

  Jonge ondernemers, onderneemsters.

  GO EAST, wilt u nog wat verdienen als jonge agrarier ga dan naar oost Europa, polen Rusland ETC. daar is het nog mogelijk om te ondernemen zonder moe te worden, tijd genoeg voor andere zaken, internet hobbies. etc, en u kunt managen op afstand.

  dit is de keuze van de toekomst, getuige de vele succes story's eerder op deze site.

 • no-profile-image

  realist

  Bedrijfsovername is maar voor een enkeling mogelijk.Er is maar een probleem, dat is het rendement! Ze begrijpen blijkbaar niet dat de bedrijven nodig zijn in de samenleving. Mee werken vanuit de overheid en banken is een groot probleem. Uitbuiten van ondernemers is aan de orde van de dag. Zelfs door je eigen cooperaties,ze eisen alles en betalen uit wat er overschiet, dit is inverhouding steeds minder. Je kunt nog zo positief zijn als je wilt, maar het is bijna geen doen meer om het bedrijf voort te zetten. Een kapitaal bedrijf hebben, en een leven van heel hard werken voor een hongerloon. Helaas, dit is realiteit zeker in Nederland. Gelukkig hebben we de stap over de grens gezet, ruimte.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  @Onno, ge bent een vuurvreter. Natuurlijk heb ik daar niets op tegen!!!... Wij willen allemaal graag de Hoofdprijs!!!... Dat kan alleen als wij alle schakels tussen producent en consument onder controle hebben, goed zegt u daar is toch de co-operatie voor!!!, bij-voorbeeld. Oke in principe behoort dat zo te zijn!!!... Maar zij leiden nu een eigen leven zowel cultureel alsook financieel !!!... De gemiddelde boer/producent neemt daar genoegen mee en wacht af, wordt misschien wel eens boos of is ontevreden, daar blijft het meestal bij !!!... Daarom @Onno, als wij de hoofdprijs binnen willen halen moeten wij onze producten zelf vermarkten !!!... Eventueel met anderen die er ook zo over denken.

 • no-profile-image

  Coöperatielid

  Coöperatiedirectie: boven Balkenendenorm. Coöperatiebestuur: 8000 euro per maand. Voorlichter: 5000 euro per maand. Ik vind het knap dat de werknemers goud verdienen en de eigenaar leden..........

 • no-profile-image

  Jeroen

  @Peter Klasharst, U bent niet zeker goed geinformeerd,even zo min ik goed geinformeerd ben over afrika,Ik geniet altijd van de blogs van Peter Stam in Ethiopië en de verhalen van Anton van Engelen die tijdelijk in Oeganda zat. Waarom begint u geen blog als u in 'donker' Afrika boert?

 • no-profile-image

  onno

  @Piet, tja je moet wel een beetje pit hebben wil je in het oostblok wat doen. Zul je zelf ook wel achter zijn.. Je zegt zelf al, vermarkten van de produkten samen met andere collega's. Precies, cooperatie vormen dus. En dan bedoel ik niet de huidige structuur van omhoog gevallen blaaskaken.
  @Peter. Managen op afstand in Rusland, Ukraine etc is een droomscenario dat in een nachtmerrie uitdraait. Wil je daar wat doen, moet het groot en de vinger niet alleen aan de pols, maar ook aan het hart en hoofd..

 • no-profile-image

  natuurboer

  Je bent als boer tegenwoordig alleen maar succesvol wanneer je een andere boer wegconcurreerd. En dan maakt het niet uit of dat je buurman is of een boer aan de andere kant van de wereld. Niks geen cooperatieve gedachte of collegialiteit, individualist zijn en een andere boer dwingen tot stoppen is tegenwoordig het boerencredo. Wanneer er binnen dezelfde landbouwsector concurrentie tussen boeren is zal dat misschien niet zo heel erg zijn. Het wordt echter een drama wanneer boeren van verschillende sectoren elkaar gaan beconcurreren. Zoals in Nederland de kaarten van politiek en LTO nu geschud zijn hebben de Nederlandse melkveehouders de meeste troefkaarten in handen gekregen. Waardoor op de langere termijn de intensieve veehouderij, tuinbouw en akkerbouw door de melkveehouderij uit Nederland wordt weggeconcurreerd.( Maar dat is ook toch ook de bedoeling van concurrentie? Je concurrent wegconcurreren om zelf over te blijven.) Maar is die sectoroverschrijdende concurrentie nog wel toepasbaar zonder landbebruik en landbouweconomie te verstoren? Of anders gezegd, is het niet erg dat vanwege de concurrentiegedachte de intensieve veehouderij, tuinbouw en akkerbouw uit Nederland dreigt te verdwijnen en er alleen melkveehouderij in Nederland overblijft? Voor mij in ieder geval geen lang leve de sectoroverschrijdende concurrentie in de landbouw.

 • no-profile-image

  peter klashorst

  Hallo Jeroen, ik ben verblijf sinds kort in Cambodja. de grond in Afrika is me iets te heet onder de voeten geworden.

  ik heb hier enkele zeer interessante landbouw bedrijven gezien, ook de vrouwen die daar werken mogen er wezen.. hoe zit dat in de Ukraine?

  mvg Peter

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  k'Ben het helemaal eens met jou laatste reactie @Onno !!!... Ten opzichte van @Peter ook, het is waar, ge moet helemaal aanwezig zijn op het bedrijf wat ge managen moet !!!... Alleen dan kunt ge succesvol zijn!!!... Dat betekent; 25 uur per etmaal, 8 dagen per week en minimaal 366 dagen per jaar, dat is de waarheid.

 • no-profile-image

  andre

  voor die internet hobby is in iedergeval wel tijd, al die oost blok boeren doen niet anders dan reageren:))

 • no-profile-image

  Jeroen

  @Andre ja, maar er is genoeg te doen in de tijd ook, het is winter, dan er is er wat meer rust. Melken voeren pootbekappen maar tussen alles door is er ook wel tijd voor een bakje.
  @Peter schrijf er eens een blog over en het gaat toch om het boeren niet om de vrouwen?

 • no-profile-image

  onno

  Oostblokkers hebben blijkbaar meer inzicht in de hedendaagse landbouw en willen graag wat veranderen in plaats van alleen bij de keukentafel zitten klagen..

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Beste Andre uit Hazerswoude, wie meer ziet en meer meemaakt kan daardoor meer inzicht en overzicht krijgen!!!... De agrarische sector in NL heeft zich decennia lang geen zorgen hoeven te maken!!!... Nu de ontwikkelingen buiten NL zich voortzetten, wordt het tijd (naar mijn mening) dat de NLers daar over nadenken en wat gaan doen!!!... In plaats van afwachten en thee (of koffie) drinken!!!... mvg,piet.

 • no-profile-image

  Oost west

  André, dit is ook een vorm van semigreren. Wonen elders, denken Nederlands. Echt integreren is lastig, daar weten we in Nederland van mee te praten.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Intergreren doe je nooit 100%, Najib had een mooi stukje daarover met Nederlanders in Afrika met hun ingevlogen harig, de schotels. Maar denk wel, dat Nederlanders zich veel aanpassen aan hun nieuwe land.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  @Jeroen, tot op zekere hoogte moet je aanpassen, anders mis je de aansluiting!!!... 100% lukt nooit, het verst kom je nog als ge een goede vrouw trouwt uit het land waar je boert/werkt. Plezier in je werk hebben is/wordt dan hoofdzaak en de rest bijzaak. Toch vraag ik mij wel eens af; ben ik alleen geboren om te werken???... Doe ik dat wel goed???...

 • no-profile-image

  dairyfarmer

  Piet, zo te lezen wordt het tijd voor wat hobby's.Niemand is geboren om alleen maar te werken.Tijd voor hobby"s, je gezin en sociale contacten is ook een onderdeel van succesvol zijn.Succes is niet hoeveel koeien je melkt,hoeveel grond je bewerkt of wat dan ook,succes is voor iedereen anders.Maar vergeet nooit dat je maar 1 keer op deze aardbol staat dus geniet daar vooral van.

 • no-profile-image

  Han

  Succesfactor heeft geen label, maar >een label kan wel succes hebben<. Maar dan moet dat label wel beschermd zijn, anders wordt het in No time misbruikt door de concurent.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Gelijk heb je Dairyfarmer. Ik sprak laatst met een colega varkensboer. Top ondernemer en bloedfanatiek.Op vakantie? Nee, dat kost resultaten. Dat zal ook best wel en al het geregel voordat je eindelijk weg bent wordt je ook behoorlijk bekaf van. Maar als je altijd thuis moet blijven omdat niemand goed genoeg en presies genoeg is om de zaak te runnen voor een paar weken in het jaar, is de kans groot dat je daar later op terug kijkt als eeuwig zonde.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  U hebt gelijk Dairyfarmer uit Canada, genieten moeten wij ook!!!... Gelukkig is mijn eerste hobby boeren en het liefst op een gemengd bedrijf. Die wensen zijn in vervulling gegaan, alleen de laatste tijd vind ik dat het te veel tijd in beslag neemt. k'Zoek ook een passende opvolger en wil ook gas terug nemen. Reizen is ook een hobby die ik nog graag wil verwezenlijken. Misschien was dat een onderbewuste gedachte/vraag die ik in mijn vorige reactie stelde. Daarom wil ik u bedanken voor uw raad!!!... M. vr groet, piet.

 • no-profile-image

  W.ijsneus

  70% van de reacties na de opmerking van Andre uit Hazeswoude komt van Oostblokboeren. Zegt genoeg toch?

 • no-profile-image

  boerin

  Wat zegt dat dan eigenlijk, Wijsneus?

 • no-profile-image

  onno

  Eigenlijk ook wel benieuwd wat dat dan zegt wijsneus...

 • no-profile-image

  Jeroen

  Wijsneus kom leg eens uit?
  Ben ook wel benieuwd?

 • no-profile-image

  W Geverink

  Gokje. Als er geen mestboekhouding bijgehouden hoeft te worden blijft er meer tijd over voor leuke dingen?

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Meneer W. IJsneus, ik denk dat u een smalspoor intelectueel bent!!!... Zo niet, verklaar u nader a.u.b.

 • no-profile-image

  Monica

  <>

 • no-profile-image

  Elrieke

  Ik denk dat W.Ijsneus een wat gefrustreerde boer is en een beetje jaloers op de oostblokondernemers.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Waarom jaloers zijn, hier weer hele andere problemen. Overal is wat en het is net wat je leuk vind. Beetje jammer dat ie zelf geen antwoord meer geeft.

Laad alle reacties (39)

Of registreer je om te kunnen reageren.