Home

Achtergrond

Snelle ontwikkeling van biologische bestrijding mogelijk

Wageningen - De ontwikkeling van biologische bestrijdingsmiddelen tot een vermarktbaar product kan worden versneld.

Plant Research International van Wageningen UR heeft in samenwerking met Franse en Italiaanse instituten een methode ontwikkeld waarmee stap voor stap micro-organismen worden beoordeeld op hun potentie als biologische bestrijder.
De aanpak is beschreven door Jürgen Köhl van Plant Research International in het wetenschappelijk tijdschrift Biological Control.

De methode heeft de naam Selectbiocontrol meegekregen. Köhl legt uit dat bacteriën en schimmels worden beoordeeld op hun werkzaamheid tegen ziekteverwekkers, maar ook op de mogelijkheid om de micro-organismen op grote schaal te kunnen produceren en vermarkten. “Alleen bacteriën en schimmels die marktpotentie hebben worden in de vervolgfase gedetailleerder onderzocht”, zegt Köhl. Hij zegt dat de totale ontwikkelingskosten van nieuwe biologische middelen daardoor worden beperkt en zijn bovendien vooraf de kosten en mogelijke risico’s beter in te schatten.

Het onderzoek is mede gefinancierd door de Europese Unie. Aan het onderzoek is meegewerkt door Plant Research International, het Franse Institut National de la Recherche Agronomique in Avignon, het Italiaanse CNR-INstituto per la Protezione delle Piante in Portici en de International Biocontrol Manufacturers’Association in Zwitserland.

Of registreer je om te kunnen reageren.