Home

Achtergrond

Shell schetst zorgelijk beeld over wereld-energievoorziening

Biobrandstoffen en andere hernieuwbare vormen van energie kunnen bij lange na niet voorzien in de sterk groeiende wereld-energiebehoefte. Dat meldt Shell in een visie op de energievoorziening van de toekomst getiteld ’Signals and Signposts’.

De energiebehoefte verdriedubbelt tot 2050, in vergelijking met het gebruik in 2000, verwacht Shell.
Opkomende landen, China en India voorop, zitten in de meest energie-intensieve fase van hun economische ontwikkeling. Daardoor staan we voor een versnelling in energiegebruik. De recessie onderbrak de olie- en grondstoffenprijsboom maar die kan maar zo terugkomen, aldus Shell. Tot nu toe slaagden deze snel groeiende landen erin om de inflatie te temperen. ”Maar we geloven niet dat het temperende effect van de combinatie van goede politiek, goede praktijk en geluk in de toekomst kan blijven bestaan.”

Met innovatie en besparingen kan de behoefte aan energie tot 2050 met maximaal 20 procent beperkt worden. De productie kan met inzet van alle mogelijke middelen de helft hoger worden. Maar dan nog blijft er een enorm gat tussen vraag en aanbod van 400 EJ/jaar (exa = triljoen), ofwel het wereldjaarverbruik in het jaar 2000. Deze kloof zal overbrugd moeten worden door een combinatie van buitengewone vraagbeperking en buitengewone productieversnelling.

De groeiende vraag zal de ontwikkeling van alternatieven en energiebesparing stimuleren, maar daarmee redden we het niet, verwacht Shell. Wind, biobrandstof, kernenergie, energiebesparing, kolen, het is geen kwestie van kiezen, we hebben ze allemaal nodig, zei Ewald Breunesse, manager energietransitie bij Shell, afgelopen week in Delft.

Biobrandstoffen zullen bijdragen, evenals de snelste groeiers in de hernieuwbare energiewereld: zonne- en windenergie. Maar een ’zilveren kogel’ is er niet, dé remedie bestaat niet.
Het rapport wijst erop dat nieuwe ontwikkelingen jaren nodig hebben om tot wasdom te komen. Er is 30 jaar van dubbelcijferige groei nodig voor een nieuwe techniek slechts 1 procent kan bijdragen aan de behoefte.

Het jaar 2008 zal door toekomstige generaties herinnerd worden als een keerpunt, verwachten de visionairs van Shell. De economische crisis viel samen met een wereldwijde geopolitieke verschuiving, die vergaande gevolgen kan hebben. Het feit dat de crisis in het Westen sterker is dan in het Oosten, versnelt de verschuiving. De opkomende landen zijn steeds assertiever als het gaat om hun strategische belangen, wat een bedreiging kan worden voor de internationale stabiliteit. Tel daarbij op de enorme milieuproblemen die het groeiende energiegebruik met zich meebrengt, en het beeld is compleet. Shell brengt niet een echt positieve boodschap over de toestand in de wereld. Maar één ding is wel zeker: bedrijven die energie produceren zitten in een gigantische groeimarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.