Home

Achtergrond

’Sensus jojoot met cichorei-vergoeding’

Sensus heeft telers een stabiel prijsniveau beloofd, zegt Hans van der Heijden, maar komt met lagere vergoedingen. ”Telers zijn niet blij, maar we tekenen de contracten zelf”, aldus de akkerbouwer uit Vledder, tevens voorzitter van de Noordelijke Telersvereniging Cichorei.

Waarom zijn veel cichoreitelers boos op verwerker Sensus?
”Afgelopen jaren kon het niet op. Juist nu gaat de prijs omlaag, terwijl er genoeg alternatieven zijn voor de Nederlandse akkerbouw. Als Sensus de voorwaarden niet aantrekkelijker maakt, verwacht ik voor volgend jaar een effect van de laatste contractronde.”

Wat is het gevolg voor u?
”Ik teel bloembollen en gebruik cichorei als tussenteelt. Ik kan nu net zo goed graan of snijmais telen. Ik heb mijn areaal cichorei vanwege de slechte contractvoorwaarden gehalveerd. Ik teelde 11 hectare. Daardoor zat ik net onder de grens voor een hogere areaaltoeslag, die ook al verlaagd was.”

En voor collega’s?
”Sensus heeft het areaal met een kwart laten krimpen, omdat de voorraad inuline na de oogst van 2009 te groot is. Een aantal telers is gegroeid en er zijn telers afgevallen. Op het laatst zijn er toch nog telers bijgevraagd. Dat vind ik vreemd. Zo zijn er meer dingen die telers niet begrijpen. Sensus communiceert niet goed. Ook over bijvoorbeeld de bewaring van cichorei in de hoop is verwarring ontstaan door uiteenlopende informatie.”

De telersvereniging merkt dat het vertrouwen in Sensus weg is?
”Jammer dat de prijs niet consistent is. Ondanks de belofte van een stabiel prijsniveau, hebben we met een jojo-effect te maken. Sensus wil zo goedkoop mogelijk cichorei inkopen. Zakelijk gezien is er niets mis mee om de grens op te zoeken. Bovendien doen we dit allemaal zelf. We tekenen die contracten toch? In elk geval worden we er niet blij van dat de contractprijzen naar beneden gaan. Daar komen extra kosten voor telers nog eens bij. Zoals het leveren op zondag. De extra kosten komen voor rekening van de teler, terwijl Sensus continue aanvoer wil voor een goed rendement. Tarra- en transportkosten worden ook steeds hoger.”

Hoe voelen Veenkoloniale cichoreitelers zich?
”Ik merk dat er onrust heerst. Er wordt bijvoorbeeld veel heen en weer gebeld. Het probleem van deze regio is dat de zetmeelaardappelsteun volgend jaar vervalt. Cichorei is een alternatief voor de zetmeelaardappelteelt. Veel alternatieven hebben we hier niet. Daarom houden telers in deze regio zich nog aan dit gewas vast.”

Of registreer je om te kunnen reageren.