Home

Achtergrond

Romeinse dobbelsteen gevonden in Friesland

Het IJstijdenmuseum in het Friese plaatsje Buitenpost heeft zaterdag een naar eigen zeggen zeer unieke vondst gedaan. Tijdens de jaarlijkse taxatiedag is een gebakken Romeinse dobbelsteen uit de derde eeuw na Christus ontdekt.

Een woordvoerder van het museum heeft zaterdag een bericht op de site van Omrop Fryslân bevestigd. De Romeinse dobbelsteen werd meegebracht door een inwoner van Kollumerzwaag, die het artefact vorige jaar vond in een veld tijdens het zoeken van kievietseieren. De vinder heeft de unieke ontdekking geschonken aan het IJstijdenmuseum.

Volgens de conservator van het IJstijdenmuseum is in Nederland slechts twee keer eerder een soortgelijke dobbelsteen gevonden. Waar de Romeinen precies om dobbelden, is hem niet bekend.

Christel Labee

Of registreer je om te kunnen reageren.