Home

Achtergrond 1 reactie

Rentebeleid zet neerwaartse druk op euro

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de rente voorlopig op het recordlage niveau van 1 procent. Volgens voorzitter Jean-Claude Trichet is de inflatie immers beheersbaar, al gaf de Fransman deze week toe dat het doel van maximaal 2 procent geldontwaarding niet voor de laatste maanden van het jaar gehaald wordt.

De ECB wil met een lage rente Europees economisch herstel faciliteren (met een lage rente is lenen goedkoper), en de stijgende waarde van de euro tegenover de dollar controleren. De euro steeg donderdag 3 februari naar een waarde van 1,3803 Amerikaanse dollar, het hoogste niveau sinds 9 november 2010, om vervolgens licht te dalen. Vrijdag noteerde de euro rond de 1,3750 dollar.

Een hoge eurowaarde maakt voor de agribusiness overnames en joint-ventures buiten de Eurozone relatief goedkoper, maar bedreigt de export. Granen, oliezaden en olie worden op de wereldmarkt eveneens in dollars verrekend. Door de waardestijging van de euro trekt de vraag naar deze producten aan, en daarmee de vraag.

De graanprijs wordt tevens omhoog getrokken door de Russische beslissing importheffing op graan op te schorten, de onrust in Egypte en onzekerheid over de stand van het gewas in de VS. De prijs voor een vat Noordzeeolie beweegt zich nu boven de 100 dollar, wat gezien de broosheid van economisch herstel een unicum mag heten.

Het rentebesluit verrast toch een deel van de investeerders, aldus analist Nick Kounis van ABN Amro. De enige officiële taak van de ECB is de inflatie op of onder de 2 procent te houden en de machtige Duitse vertegenwoordiging hecht traditioneel erg aan dit principe.

Nu verwacht de markt dat de ECB pas in het laatste kwartaal de rente zal verhogen, net voor de Amerikaanse Federal Reserve. Het betreft de rente die de ECB berekent aan commerciële banken.

De verwachting is dat de Euribor, de rente die commerciële banken hanteren, daarom voorlopig gelijk blijft. De Euribor wordt vaak als referentie bij banken aan bedrijven gebruikt, en stond donderdag op 1,087 procent, een fractie hoger dan een week eerder.

Voor de komende week spelen onderhandelingen tussen Duitsland en Frankrijk een rol. Duitsland is minder dan Frankrijk bereid de rol van de ECB uit te breiden. Frankrijk wil dat de ECB staatsschuld van probleemlanden als Spanje en Griekenland blijft opkopen. Tevens stellen de Duitsers het sluiten van een Europees ”competitiviteitspact” als voorwaarde voor een reddingsmechanisme voor landen met een slechte schuldpositie. Duitsland wil dat staatsfinanciën scherper worden gecontroleerd terwijl zaken als de pensioensgerechtigde leeftijd worden gecoördineerd. De Fransen willen bijvoorbeeld de pensioensgerechtigde leeftijd niet verder verhogen dan 62 jaar, waar deze in Duitsland op 67 is gezet.

Eén reactie

  • no-profile-image

    een lage koers van de euro is tenminste goed voor de export.

Of registreer je om te kunnen reageren.