Home

Achtergrond 1 reactie

Rellen in Egypte gerelateerd aan voedselcrisis

Hoge en sterk schommelende voedselprijzen liggen voor een deel aan de basis van de rellen in Egypte. Dat stelt Hans van Beek, de Nederlandse landbouwraad in Caïro. ”Leuzen en spandoeken wijzen daarop.” Anderen wijzen op mismanagement van graanvoorraden door de Egyptische overheid en corruptie in de Noord-Afrikaanse dictatuur.

Egypte geldt als grootste importeur van tarwe ter wereld. De prijs van tarwe is in 2010 met meer dan 50 procent gestegen door onder meer misoogsten in Rusland en Oekraïne.

De tarweprijs op de termijnmarkten van Hamburg en het Franse Rouen is opgelopen naar ruim 260 euro per ton. Omdat China en India, samen goed voor 1,4 miljard inwoners, steeds rijker worden en dus meer zuivel en vlees consumeren, verwacht Rabobank geen scherpe prijsval voor graan.

Egypte importeert het komend seizoen meer dan 10 miljoen ton tarwe, tegen 9 miljoen ton een jaar eerder, staat in een analyse van het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA. Egypte importeert met name uit Rusland en Oekraïne. De banden dateren van de Egyptische flirt met ‘Arabisch socialisme’ in de jaren 50. Vanwege de neutraliteit van Egypte ten opzichte van de Sovjet-Unie weigerde de VS graanleveringen.

Van echte voedseltekorten is overigens nog geen sprake. Volgens een analyse van onderzoeker Robert Paalberg van Harvard University neemt de gemiddelde inwoner van Caïro dagelijks nog 4.000 calorieën in.

De reden dat Egypte dit jaar meer importeert dan normaal, ligt volgens het USDA in het feit dat het graanareaal 40.000 hectare kleiner is dan vorig jaar. Egypte importeert momenteel bijna de helft van zijn voedselbehoefte.

Nog vorig jaar lanceerde de 82-jarige president Hosni Moebarak een plan dat Egypte in dertig jaar zo goed als zelfvoorzienend moet maken. De vruchtbaarste grond nabij de Nijl wordt volgens Van Beek echter steeds vaker bebouwd met (illegale) woningen. ”Ik heb nu geen cijfers paraat maar de aantallen illegale woningen zijn schrikbarend.”

De geautoriseerde huizenbouw houdt blijkbaar de groei van de bevolking, nu 80 miljoen zielen, blijkbaar nog niet bij. Grote bedrijven die door irrigatie en betere rassen op dorre grond kunnen opereren, produceren volgens Van Beek vooral fruit en groente voor de export.

In 1977 braken in Egypte de beruchte ”broodrellen” uit toen de regering een subsidieprogramma voor brood schrapte. In 2008 braken opnieuw rellen uit vanwege stijgende voedselprijzen, aldus Van Beek.

De diplomaat wil zich vanwege de politieke gevoeligheid niet uitlaten over de vraag of de overheid schuld heeft aan de toenemende afhankelijkheid van importstromen. ”Feit is dat brood nog altijd enorm wordt gesubsidieerd. De hoge graanprijzen trekken echter ook de groenteprijzen en vleesprijzen omhoog. Bijna de helft van de bevolking is kwetsbaar, leeft onder de armoedegrens. Bovendien heerst voortdurend een spanningsveld met het Internationaal Monetair Fonds. Egypte leent en het op grote schaal subsidiëren van de import van graan is macro-economisch niet onhoudbaar.”

Directeur Vincent Truglia van Global Economic Research in New York wijst in een brief aan The Financial Times op het feit dat vorig jaar de helft van de Egyptische tarwevoorraad is afgewaardeerd vanwege een insectenplaag. ”Een dergelijke regering moet vragen onder ogen zien over haar competentie.” Egypte delft volgens Truglia net als landen als Tunesië en Algerije op internationale markten bovendien steeds vaker als koper het onderspit ten opzichte van China en India.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Als de stijging van de voedselprijzen de reden is om de president af te zetten, kunnen we meer van dit soort actie verwachten in >arme, landen. Maar tegelijk moeten we dan toegeven dat niet d ewens om Democratie de reden is van de acties maar de wens / eis om de voedselprijzen (te) laag te houden voor de voedsel producenten. Of de mensen eisen arbeid en inkomen zodat ze eten en luxe kunnen kopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.