Home

Achtergrond

Productie en afzet Hereford-vlees en mais in eigen hand

”Onze marktbenadering is uniek in de agrarische sector”, zegt Hermans. ”Ondernemen zoals het er maar weinig doen; dynamisch, fris, gemotiveerd en eigenzinnig. We zijn innovatief en boeken daarmee goede resultaten.”

Hermans doorliep de LAS, MAS en HAS. Op de hogeschool kwam het woord suikermais voorbij en dat bleef dusdanig hangen dat het gewas de rode draad werd door zijn opleiding. ”Ik raakte er door gefascineerd. Het werd amper in Nederland geteeld. In alle projecten pakte ik het er weer bij. Ik teelde een halve hectare en zorgde ervoor dat het rendabel werd. Toen ik van school kwam had ik een compleet businessplan klaar. Ik stapte ermee naar de bank en richtte mijn bedrijf op.”
Albert Heijn had interesse in het product dat jaarrond wereldwijd kan worden geleverd. Inmiddels heeft Hermans dertig man personeel aan het werk om de teelt, verwerking en afzet van 100 hectare in Nederland en 500 buitenlandse hectares in goede banen te leiden. Hermans heeft goede afspraken met grootwinkelbedrijven.

”Ik ben nog steeds de enige in Nederland die hier grootschalig mee bezig is.” Dat klinkt wonderlijk, maar Hermans benadrukt dat het een niche betreft. ”Amerikanen consumeren jaarlijks 10 kilo per persoon, Nederlanders 60 tot 70 gram. Er is weinig budget voor marketing, maar we doen er alles aan om de mais onder de aandacht te brengen van de consument. Dat lukt aardig.”

Melkveehouder was echter Hermans jongensdroombaan. ”Dat is in Nederland niet te betalen door zaken als melkquota. Door de suikermais kwam het toch van koeien houden.”
Maisbladeren zijn prima koeienvoer. En zo kan Hermans zijn voorliefde voor koeien, vlees en lekker eten toch beantwoorden met een veestapel van 100 zoogkoeien en 45 ossen van het ras Hereford. De afzet vindt plaats in het slowfoodsegment. ”Het Bourgondische genietwereldje”, zegt de Limburger, die aangeeft dat de gemiddelde consument niet zit te wachten op vlees met een vetrandje. ”In de supermarkt moet het mager zijn. In tegenstelling tot de afzet van mais, zetten we ons vlees dus kleinschalig af.”

Met een productie van wekelijks 300 tot 500 kilo vlees heeft Hermans niet de capaciteit voor het grootschalig beleveren van supermarkten. ”Als we vlees eten, moeten we goed vlees eten”, is het motto van de Limburger. De Herfordkoe gedijt ook goed in de natuur. Dat is een extra bedrijfstak van Hermans. ”We zagen steeds meer landbouw in natuur veranderen, terwijl het niet altijd goed werd onderhouden. Daarom zijn we er zelf in gestapt. Zo maken we de vleesproductie en de natuur rendabel.”

Naast de veelzijdigheid van het bedrijf, is zijn marktvisie een troef voor benoeming tot Agrarisch Ondernemer. ”Ik geef weleens lezingen en dan valt me op dat veel jonge agrariërs de kostprijs van hun producten niet eens kennen. Dat baart me zorgen. Die boodschap wil ik uitdragen.”

Bedrijfsgegevens

Giel Hermans, maisteler en en vleesveehouder in Kessel.Oppervlakte

100 hectare suikermaisVee

100 zoogkoeien

45 ossenwww.suikermais.nl

www.herefords.nl

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.