Home

Achtergrond

Onrust op graanmarkt leidt tot hogere prijzen

Op de termijnmarkten zijn de prijzen voor mais en tarwe deze week wederom gestegen.

Dat valt te verklaren uit paniekaankopen in Noord-Afrika, maar ook de aanhoudende onzekerheid over hoe het Amerikaanse en Russische graan erbij staat speelt mee. De exportpositie van graan uit de eurozone staat onder druk nu de dollar in waarde blijft dalen.

De kans dat de markt op korte termijn kalmeert, wordt door kenners klein geacht. De prijs kan alleen af en toe dalen wanneer speculanten hun winst pakken. Pas over een maand of vijf gaan de combines het land op en wordt duidelijk wat Rusland en de VS oogsten. Voor EU-voertarwe wordt rond de 245 euro per ton betaald.
Prognose: prijzen blijven vast.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.