Home

Achtergrond

Olieprijs mogelijk verder onder druk

De olieprijs lijkt zich naar beneden te bewegen nu de Egyptische dictator Hosni Moebarak is teruggetreden. De demonstraties begonnen op 25 januari bij een olieprijs van 95 dollar per vat (159 liter). In een week tijd liep de prijs op tot boven de 100 dollar (75 euro), om daar te blijven tot en met afgelopen vrijdag.

De olieprijs kan verder onder druk komen wanneer China meer maatregelen neemt om de inflatie te dempen. Onlangs verhoogde de Chinese centrale bank de rente die het aan commerciële banken verstrekt, om de geldstroom te beperken. China geldt na de Verenigde Staten als de grootste energieconsument ter wereld.

De gasprijs daalde afgelopen week van 24 tot 23,2 cent per kuub bij levering in 2012. Voor levering een jaar later wordt 23,8 cent betaald. Op de spotmarkt ligt de gasprijs juist 0,6 cent lager.
Elektriciteitsprijzen daalden eveneens. Gemiddeld lag de prijs voor elektriciteitsprijs (Cal-12) basislast deze week gemiddeld op 52,12 euro per Mwh, becijferde energiebureau Endon. Een week geleden lag de prijs nog gemiddeld op bijna 53 euro.
Op de spotmarkt is de elektriciteitsprijs nog wat scherper gedaald van €55,99 gemiddeld tot €52,79 per Mwh.

Het meteorologisch instituut KNMI verwacht begin deze week een temperatuur van 6 tot 8 graden overdag. Later in de week daalt de temperatuur echter richting de 1 tot 3 graden, met een hogere vraag en dus prijs voor gas en elektriciteit tot gevolg.
De sparkspread is voor WKK-bezitters het verschil tussen de kosten van de inbreng van gas en de opbrengst van elektriciteit. De sparkspread staat op een historisch laag niveau onder de 30 euro per MwH. Niks duidt op een verbetering.

Of registreer je om te kunnen reageren.