Home

Achtergrond 12 reacties

Megastal of natuurbeheer?

Op wie stemt u straks als uw boerderij in een rijke provincie staat?

Wel of geen megastallen in uw achtertuin? Met deze kort-door-de-bocht stelling jagen landelijk bekende politici burgers naar de stembussen. De komende provinciale verkiezingen hebben meer dan ooit invloed op de ontwikkeling van de Nederlandse agrarische sector.
De overheid schuift steeds meer verantwoordelijkheden door naar de provincies. Natuurbeheer bijvoorbeeld. Het rijk perkt de uitgaven hierop fors in, waardoor de 12 provincies de komende jaren miljarden euro’s tekort komen. Tenminste, wanneer zij hun voorgenomen plannen ten aanzien van natuurbeleid, zoals die van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) en Natura 2000, willen voortzetten.
In de vorige eeuw zou geen boer er van wakker liggen indien de overheid zou bezuinigen op natuurbeheer, maar dat ligt nu wel even anders. Via allerlei subsidies ontvangen agrarische bedrijven direct en indirect honderden tot tienduizenden euro’s voor natuurbeheer. Voor het onderhoud van knotwilgen tot aan hectarevergoeding ter compensatie van minderopbrengsten in natuurgebieden.
Nu zijn er arme en rijke provincies. De laatste zijn bijvoorbeeld Noord-Brabant en Gelderland. Die ontvingen recent miljarden euro’s na de lucratieve verkoop van energieproducent Essent. De linkse partijen zullen als het even kan doorgaans niet gaan bezuinigen op natuurbeheer en hiervoor de provinciekas gaan aanspreken. Maar zij zijn wel tegen megastallen.
Dus ligt uw boerderij in een rijke provincie, waar straks linkse partijen de uitgaven gaan beheren, dan zijn uw inkomsten voor natuurbeheer wellicht gewaarborgd. Maar ja, dan mogen er geen megastallen op
uw erf.
De agrarische ondernemer moet zijn stem dus vooral laten leiden door provinciale politieke keuzes, en zich niet laten afleiden door landelijke kort-door-de-bocht politiek.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Geert ik denk dat de boer NU door zijn stem, zijn of althans de toekomst als boer bepaalt. Jij stelt bv. de rijke provincies zullen inzetten op Natuur, ergo niet op landbouwontwikkeling. Kies je dus de milieu gezinde partijen, heb je d edeur gsloten voor ontwikkeling en uitbreiding van je bedrijf. Daarmee heb je een toekomstig doodvonnid getekent, want niets is onvoorspelbaarder in Nederland dan de politiek en de >subsidie< verstrekking. Ik kan me voorstellen dat er na positieve verkiezingen een >stortbui< aan plattelands subsidie los barst, maar we weten Al het hard regent is het zo droog. Maar de landbouw ontwikkeling is dan wel geerodeerd met alle negatieve gevolgen.

 • no-profile-image

  Luna

  Geen megastallen dus, wel akkerbouw en fruitteelt.
  Biologisch natuurlijk.
  En de Veefabrieken voor altijd de Wereld uit!

 • no-profile-image

  Han

  Luna, Wijchen. Toen ik jouw uitspraak "Veefabrieken voor altijd de Wereld uit" op me in liet werken, doemde het beeld bij me op van Rusland anno 1990 in >verval< geraakte brok fabrieken, verlaten en op instorten staande slachthuizen en daarom het ergste duizenden verpauperde ex werknemers en boeren. Dit is maar kleinleed vergeleken met het wegvallen van de inkomsten voor BV Nederland uit de vlees en brokhandel en de extra uitgaven aan import van vlees of ander eiwitrijk voedsel. Helaas moet ik de garantie geven, dat de dieren nodig voor deze vleesproductie worden gehouden op Mega bedrijven en onder omstandigheden verre van ideaal en waarbij wij geen enkele controle hebben op gezondheid, medicijn gebruik en diervriendelijk transport en slacht. Ziet progres Nederland dit als ideaal beeld? Hangen de progressieven het geloof an van "Wat ik niet zie, weet ik niet en dus is het er niet." Anders gezegd leg de rommel maar op en ander zijn stoepje, deert het mij niet meer.

 • no-profile-image

  onno

  @Han."Mega bedrijven en onder omstandigheden verre van ideaal en waarbij wij geen enkele controle hebben op gezondheid, medicijn gebruik en diervriendelijk transport en slacht." Wat zeg je me nu?....

 • no-profile-image

  Han

  Onno dat is wat ook heb trachten aan te geven. Import uit duistere landen is levens gevaarlijk. Gelukkig leerde informatie mij dat Groenlinks de partij die met een wetsontwerp anti megastal komt, geen flauwe notie heeft wat de gevolgen op termijn kunnen zijn. Zij dromen dat DE consument heel graag extra betaalt voor diervriendelijke producten en DUS de vieze wereldmarkt handel wel in het schap laat liggen. Als je dit gelooft, leef je toch echt in een Sprookjes wereld. Maar helaas deze mensen besturen de BV Nederland misschien wel de NV Europa en weten steeds weer de gegoede burger voor hun karretje te spannen.

 • no-profile-image

  Visha

  Geen megastallen meer, NOOIT meer.
  Mestoverschotten krijg je dan ook niet meer.
  Teveel dieren en dierenleed, dit moet stoppen voor een betere en gezondere natuur.

 • no-profile-image

  Doet er niet toe

  En Visha we gaan leven van de lucht :)
  Wat is jou super alternatief? Ohh jee die heb je waarschijnlijk niet.

 • no-profile-image

  onno

  Ach Visha, menig dier heeft het beter in de inpandige weilanden dan de bejaarden in Nederland...Moet je ook zien willen..

 • no-profile-image

  Visha

  Ach Onno?
  Hier kun je iets aan doen toch?
  Blijf me inzetten tegen dierenleed, mensen zijn ook dieren, mensdieren?

 • no-profile-image

  Jeroen

  Vraag me af welk dierenleed jou is aangedaan, dat het zo hoog in jou vaandel staat, dat je anoniem hier zit te lafbekken.

 • no-profile-image

  Visha

  Lafbekken, ja, als je niet wat dat woord betekent, dat stop hiermee!
  Heeft geen zin om met jou te praten?
  Veel plezier verder..

 • no-profile-image

  Jeroen

  Reageer dan onder eigen naam. En ga niet spammen, als je echt voor dier opkomt is het toch erg, dat je niet eens onder je eigen naam dat durft te doen. Dus jou reageren is van geen belang.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.