Home

Achtergrond

Marco van Noort: altijd blijven rekenen

Plannen heeft hij genoeg. Waar die allemaal op uitdraaien, ligt in toekomst. Zeker is dat Marco van Noort zich wil blijven onderscheiden van de grijze massa. Veredeling krijgt daarbij een steeds zwaarder stempel in het bedrijf.

Marco en Heidy van Noort uit Warmond zijn vennoten in Marco van Noort Vaste Planten vof. Het bedrijf levert planten, bewortelde stekjes en in-vitro-uitgangsmateriaal over de hele wereld. ”Wij produceren halffabrikaten”, legt Marco uit, daarmee het onderscheid aangevend met andere kwekers.De eigenzinnige koers is eigenlijk al ingezet op het moment dat hij in 1992 in het bedrijf van zijn vader kwam, die het weer anders deed dan stichter Wilhelm van Noort. Hij begon in 1929 met de kweek van narcissen en tulpen. Zoon Wim schakelde naar snijbloemen. Marco bracht de teelt van vaste planten in: ”Ik wil baas blijven over mijn eigen product. Op de veiling was je te afhankelijk van de stemmingen in de markt, import van bloemen. Ik kon daar slecht mee omgaan.”

De vaste planten, vooral geraniums, gingen tot tien jaar geleden veelal rechtstreeks naar de Verenigde Staten. Na de invoering van de euro en waardedaling van dollar, zakte dit aandeel met 60 procent. Hij moest zijn koers verleggen. Veredeling kreeg een steeds nadrukkelijker stempel.
Anno 2011 kweekt Van Noort circa 450 soorten vaste planten. Geraniums hebben nog steeds een belangrijk aandeel; Echinacea (zonnehoed) neemt in belang toe. Het assortiment bevat nog veel meer soorten, zoals Compositiae, Lamiaceae en Dipsacaceae.

”Ik wil planten kweken die onverwoestbaar sterk zijn. Het is de kunst om zo te kruisen dat ze ook mooi zijn”, zegt Marco. ”Mijn planten moeten zonder poespas kunnen groeien van Noord-Scandinavië tot Spanje.”

Hij nam uitgangsmateriaal uit de natuur mee uit diverse landen, met het oogmerk om de sterke eigenschappen in te kruisen. De veredeling van nieuwe variëteiten vergt tijd. ”Er zijn genoeg nieuwe mooie planten, maar zijn die ook sterk genoeg? Dat moet je testen. Soms moet je nee durven te verkopen”, zegt hij.

Van Noort heeft daarvoor contact met weefselkweekbedrijven. Zij vermeerderen de exemplaren waarmee hij verder wil tot testplanten. Dit kan tot vijf jaar in beslag nemen. Een toevalstreffer is Echinacea piccolino. ”Tussen de zaailingen in 2009 stond daar die korte, gevulde zonnehoed. Uit tests in 2010 kwam deze goed uit. Dit jaar leveren we via het weefselkweekbedrijf onder licentie 200.000 stekjes aan de VS”, vertelt Marco.

Van de jaarlijkse omzet van 800.000 tot 900.000 euro komt nu nog circa 20 procent uit licentierechten. Van Noort wil dat uitbreiden. Hij heeft inmiddels zeven patenten en er lopen meerdere aanvragen van kwekersrecht.

’s Zomers krijgt het bedrijf bezoekers uit de hele wereld. ”Mensen willen de planten zien”, zegt de kweker. Zij zijn op het spoor gezet via databanken. Het beeldmateriaal levert Marco zelf. ”Ik vind het leuk. Het is ook erg belangrijk. De databank is je etalage. Zien is kopen.”

Bedrijfsgegevens

Marco en Heidy van Noort, vof in WarmondOppervlakte

3,8 hectare, waarvan 2 ha in pacht.Teelt

3 ha vaste planten: 450 soortenArbeid

6 medewerkers

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.