Home

Achtergrond

Libische onrust blijft markten beheersen

De gasprijs is op de termijnmarkt gestegen van 24,2 tot ruim 25 cent per kuub bij levering in 2012. Voor levering een jaar later wordt net als vorige week 0,6 cent meer betaald.

De APX-termijnmarkt voor elektriciteit (Cal-12 basislast) is 2 euro opgelopen tot 54 euro per MwH. Twee weken geleden lag het niveau op 51 euro. De oorzaak van de stijgingen liggen in het wat koudere weer en de onrust in Libië.

De gemiddelde sparkspread, voor WKK-bezitters het verschil tussen de kosten van inbreng gas en de opbrengst van elektriciteit, is blijven steken op 28 euro per MwH. Het prijsniveau zal vermoedelijk niet veel verder stijgen nu het weer milder lijkt te worden.

De Libische onrust blijft wel onzekerheid scheppen, hoewel Libië vooral een grote exporteur van olie is, en geen grote exporteur van gas. Olie en gas zijn echter wel tot op zekere hoogte substituten van elkaar. De olieprijs is in Londen eind vorige week opgelopen tot 111 dollar (81 euro) per vat (159 liter). Het betreft een stijging van 14 procent op weekbasis.

De ook wat opgelopen waarde van de euro (nu 1,37 dollar) verzacht de pijn binnen de Eurozone. Ondanks pogingen van Saoedi-Arabië, het Internationaal Energie Agentschap en zelfs het Witte Huis kan de prijs volgens analisten best nog verder stijgen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.