Home

Achtergrond 213 x bekeken 1 reactie

Leuker kan DR het wél maken

Dienst Regelingen moet meer vertrouwen hebben in zijn klanten: de boeren.

De relatie tussen Dienst Regelingen (DR) en de agrarische ondernemers botert niet echt. Dat is op zich geen nieuws, maar een jaarlijks terugkerend fenomeen, zoals een winterdepressie bij sommige mensen ook onvermijdelijk is. Sinds 2009 wringt de relatie tussen beide partijen. Het gaat om de wijze waarop de perceelsregistratie wordt ingevuld. Als de ‘rijdende rechter’ zal ik trachten de kwestie ‘DR2011’ hier tot de essentie terug te brengen.

De schuldeisers, de boeren dus, vinden de wijze waarop DR de oppervlakte van hun percelen vaststelt, soms niet nauwkeurig genoeg. Dat gaat namelijk vanuit de ruimte met camera’s aan satellieten. Vanaf die hoogte is het technisch nu eenmaal niet altijd mogelijk om een heg of sloot langs een perceelsgrens tot op 10 centimeter nauwkeurig vast te stellen. Incidenteel verdampen zo per geval tientallen hectares. Hier worden gedupeerde boeren begrijpelijkerwijs heel nerveus van. Die laten vervolgens hun percelen tot op de vierkante centimeter nauwkeurig opmeten door onafhankelijke bureaus gewapend met hypermoderne gps-navigatiesystemen. De schuldenaar accepteert echter deze meetmethode niet. Ze houdt vast aan haar eigen grenzen gebaseerd op luchtfoto’s, die gemaakt zijn in 2008 en 2009. Een contra-expertise behoort formeel tot de mogelijkheden, maar die werkt de dienst zo lang mogelijk tegen.

Het is, kortom, weer zo’n geval waarbij de overheid botst met de boerenpraktijk. Uit vrees voor… Ja, waarvoor eigenlijk? DR baseert haar beleid op satellietopnamen, maar vertrouwt niet op de nieuwste gps-technologieën en heeft al helemaal geen vertrouwen in haar klanten. Ze moet gewoon naar voorbeeld van haar staatscollega’s – de Belastingdienst – de boeren zelf hun perceelsgrenzen en oppervlakten naar waarheid digitaal laten invullen. En dan met een eventuele nacontrole corrigeren en grote vervalsers beboeten. Maar ja, zoals de waard is…

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Han

    Geert ik ben helemaal met je eens, geef de boeren de gelegenheid de oppervlaktes zelf in te vullen en blijkt dat er gesjoemeld is fikse boete. Maar aangezien de bureaucratie zijn bestaan dankt aan een eindeloos >wantrouwen< zal ze dit nooit doen, want dat is snijden in eigen vlees. Dan is ze voor een groot deel overbodig. Nee de overheid wenst via het verdeel en heers model te regeren. Allemaal regeltjes om de vorige regeltjes te controleren en dat is nu net de manier om fouten te maken, waarbij er nieuwe regels moeten komen om die te voorkomen. Zo groeit het bureuacratische apparaat tot het waterhooft in Den Haag top zwaar is geworden en de >reus op lemen voeten< omvalt. Maar heb geen illusie dan nog zijn we niet verlost van deze zichzelf vermeningvuldigende kliek.

Of registreer je om te kunnen reageren.