Home

Achtergrond

Landbouwcommissaris Ciolos zet klok gelijk met Amerikanen

Eurocommissaris Dacian Ciolos was deze week in de VS. Naast handelsconflicten besprak hij er de situatie op de wereldvoedselmarkt. Handig, met het oog op de hervorming van het GLB.

Het zijn spannende tijden voor de Europese en de Amerikaanse agrarische sector. Beide staan voor een ingrijpende hervorming van hun landbouwbeleid; onder invloed van de economische crisis worden aan weerszijden van de oceaan bezuinigingen verwacht. Aanleiding genoeg voor een eerste bezoek aan de Verenigde Staten, moet landbouwcommissaris Dacian Ciolos hebben gedacht.

Dat bezoek, dat begin deze week plaatsvond, had hem “een veel beter begrip gegeven over hoe de Amerikaanse landbouwpolitiek tikt”, verklaarde Ciolos na afloop. In drie dagen tijd heeft hij de klok goed gelijk kunnen zetten met zijn Amerikaanse ‘ambtsgenoot’, Tom Vilsack.

De twee bespraken een waaier aan onderwerpen, variërend van de wereldvoedselproblematiek tot onderlinge handelsdisputen. Om bij het eerste te beginnen: het is onloochenbaar dat de wijze waarop beide blokken hun toekomstig landbouwbeleid inrichten van grote invloed is op de voedselvoorziening; kiezen ze voor verdergaande vrijhandel, of blijven ze de eigen boeren beschermen met tarieven en subsidies? Dat laatste lijkt bij de huidige economische spanningen meer voor de hand te liggen.

Extra aandacht schonken Ciolos en Vilsack aan de toenemende schommelingen van grondstofprijzen en de rol van speculatie daarbij, overigens zonder tot een eindoordeel te komen. De grote economieën beleggen in juni, op voorspraak van G20-voorzitter Frankrijk, voor het eerst een top van landbouwministers, speciaal over dit thema.

Het belangrijkste handelsdispuut dat voorlag betrof rundvlees. Bijna twee jaar geleden bereikten de VS en de EU hierover een akkoord, waarbij werd afgesproken dat de EU Amerikaans ‘hormoonvlees’ mag blijven weigeren, in ruil voor een ruimer importquotum van 20.000 ton. De EU heeft echter nog altijd moeite met de Amerikaanse methode van vleesontsmetting. De Efsa, de Europese voedselautoriteit, onderzoekt thans of de natuurlijke zuren, die de VS daarbij gebruikt, toelaatbaar zijn. Tegen de zomer worden resultaten verwacht.

De Amerikanen op hun beurt houden Europees rundvlees nog altijd tegen, onder het mom van BSE-gevaar. Een beetje gek, vindt Brussel, omdat de VS dezelfde BSE-status heeft als de EU. Het gesprek gaf wat openingen op dit punt, aldus een EU-zegsman.

Een ander heet hangijzer, de toelating van ‘chloorkip’ op de Europese markt, bleef onbesproken. Het Europese importverbod blijft vooralsnog van kracht, hoewel de Commissie eerder pleitte voor een versoepeling. Overigens exporteren de Amerikanen wel kalkoenvlees naar de EU, omdat dat op andere wijze is ontsmet.

Hoewel Ciolos met weinig concrete toezeggingen huiswaarts keerde, noemde hij zijn bezoek toch een succes. De Europeanen hebben één groot voordeel ten opzichte van de Amerikanen: tijd. De huidige Farm Bill in de VS loopt af in 2012, een jaar eerder dan het gemeenschappelijke landbouwbeleid (GLB). Dat geeft de EU de mogelijkheid om af te wachten waar de Amerikanen mee komen, en het nieuwe GLB daarop af te stemmen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.