Home

Achtergrond

Knobbelzwaan houdt afstand

Een jonge knobbelzwaan houdt een veilige afstand van de mestinjecteur van het loonbedrijf Grootenhuis uit het Overijsselse Den Nul.

Medewerker Mark van Weersch van het loonbedrijf reed gisteren mest uit bij melkveehouder Jan Kolkman in Schalkhaar bij Deventer. De draagkracht van het grasland is nu nog voldoende om de machinerie van de loonwerker te kunnen dragen. Dat zal later deze maand wel eens kunnen veranderen, vreest Van Weersch. Foto Ruben MeijerinkHet Duitse veredelings- en chemieconcern BASF Plant Science mag van de Europese Commissie genetisch veranderde aardappelen testen, die resistent zijn gemaakt tegen phytophthora.
BASF heeft bij de Europese Commissie een aanvraag ingediend om veldproeven aan te leggen in Zweden van maximaal 50 hectare. Het concern heeft ook aanvragen ingediend voor veldproeven in Nederland, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, meldt de Europese Commissie.
De aardappel is voorzien van twee extra genen die afkomstig zijn uit wilde aardappelplanten. Volgens de Commissie bestaat er geen risico op verspreiding van de genen. ”Aardappelen worden in het veld vermeerderd via de knollen en niet via het zaad. Bovendien moet er minstens 10 meter afstand worden bewaard tot andere aardappelvelden.” BASF had al toestemming om de transgene fabrieksaardappel Amflora verder te mogen telen in Duitsland en Zweden. Deze aardappel produceert alleen de gewenste zetmeelsoort amylopectine. Het concern gaat de transgene fabrieksaardappel Amflora dit jaar in Duitsland op een nieuwe locatie telen. Daarvoor is in de deelstaat Saksen-Anhalt 2 hectare beschikbaar. Foto ANPPaul Overgauw (voorgrond) haalt samen met zijn vader (rechts) met hulp van de veerijder zijn schapen op. De jonge ooien van een jaar oud zullen over pakweg een maand beginnen met werpen. Overgauw heeft in totaal ongeveer 250 schapen van het Swifter ras. De koppel die hij dit weekeinde naar binnen haalde is 92 stuks groot. De dieren hebben de hele winter buiten gelopen. Foto Koos van der SpekFoto

Of registreer je om te kunnen reageren.