Home

Achtergrond

Kans op kleine verbetering sparkspread

De olieprijs is door de onrust in Noord-Afrika opgelopen tot 103,78 dollar (767 euro).

Het onrustige Libië is lid van oliekartel Opec en exporteert normaliter circa 1,1 miljoen vaten (159 liter) per dag. Wanneer de prijs nog 20 dollar omhoog gaat, komt volgens Commerzbank de stabiliteit van de wereldeconomie in het geding.

De gasprijs is op weekbasis bijna een cent gestegen, tot 24,2 cent per kuub bij levering in 2012. Voor levering in 2013 wordt circa 0,6 cent meer betaald. Op de TTF-spotmarkt ligt de prijs een halve cent lager.

Elektriciteitsprijzen verbeterden marginaal. Hierdoor is voor WKK-bezitters de marge tussen de kosten van de inbreng van gas in de kas en de opbrengst van elektriciteit gelijk gebleven. Deze zogeheten sparkspread beweegt zich rond de 28 euro per MwH. Een verbetering is waarschijnlijk, omdat de vraag naar elektriciteit door de koude bij weinig wind vermoedelijk wat harder toeneemt dan naar gas.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.