Home

Achtergrond

Kabinet-Mansholt: goed ingespeeld team

Sicco Mansholt wordt gezien als de architect van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). Maar hij had die rol wellicht niet kunnen vervullen als hij niet kon rekenen op de kennis en kunde van een klein clubje vertrouwelingen.

Toen Mansholt in 1957 aantrad als EU-landbouwcommissaris stelde hij zijn eigen team samen. De inhoudelijk belangrijkste spelers waren Bé Heringa, directeur-generaal marktorganisatie, en Fransman Louis Rabot, directeur-generaal landbouw. Perschef werd Alfred Mozer, de internationaal secretaris van de PvdA. Mozer wist weinig van landbouw, maar hij had een sterk ontwikkeld politiek instinct.
In de woorden van Mansholt-biograaf Johan van Merriënboer: ”Als je Mansholt ziet als de verantwoordelijke ontwerper, dan was Mozer de ’sales manager’ en Heringa de monteur. In feite sleutelde Heringa de Europese tractor [het GLB] in elkaar, met de Fransman Rabot. Zij waren de technische mensen die voor alle praktische problemen een (of meer) oplossing(en) wisten.”
In genoemde biografie vertelt Mansholt hoe dat ging: ”Meestal gaan we naar een restaurantje in de buurt [...] Ik heb dan alleen maar bij me Rabot en Heringa. [...] Dan beginnen we de voorstellen te bekijken en voor- en nadelen af te wegen. [...] In een half uur hebben we een ideaal schema opgesteld.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.