Home

Achtergrond

Hoge graanprijs en mislukte deal JBS domineren index

De beurs lijkt in de greep van het nieuws over onrust in Egypte, dat voortdurend druk zet op de koersen. Met het Suez-kanaal controleert het Noord-Afrikaanse land ook de doorvoer van goederen en olie. De onrust komt deels voort uit hoge voedselprijzen. Landen om Egypte kopen in paniek veel graan, met hoge graanprijzen tot gevolg.

Voor toeleveranciers van boeren betekent dat een meer koopkrachtige klantenkring. Investeerders reageren uiterst positief op de kwartaalcijfers van agriconcern Archer Daniels Midland (ADM). Het bedrijf profiteert van recordhoge uitvoervolumes van graan vanuit de VS, het gevolg van misoogsten in Rusland en Oekraïne en een verzwakte dollar.

Bovendien schatte ADM de markt voor mais goed in, met hoge marges voor de maishandel en verwerking tot gevolg. Investeerders zien in de zeer hectische markt mogelijkheden voor ADM, dat door zijn wereldwijde netwerk net als de andere grote, maar niet-beursgenoteerde speler Cargill terrein kan winnen op kleinere spelers. Voor Bunge geldt dit in veel mindere mate, omdat die onderneming minder transportservices levert en haar activiteiten meer in Brazilië en Argentinië zijn geconcentreerd.

In de vleeswereld boekten Tyson en Smithfield dinsdag een beurswinst van 4,26 en 4,77 procent winst. Bij Smithfield speelt een verbeterde beoordeling van de schuldpositie door kredietbeoordelaar Fitch een rol. De Braziliaanse concurrent JBS zag bovendien een bod op de vleesactiviteiten op Sara Lee afgewezen, waardoor de deur weer open staat voor de Amerikanen.

JBS reageert door de uitvoerend directeur Joesley Batista te vervangen door zijn broer Wesley. Op weekbasis verliest JBS 5,5 procent op de beurs, maar een opwaartse beweging is best mogelijk want de overname kost veel en JBS kocht in de afgelopen jaren al onder andere Pilgrim’s Pride en Swift.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.