Home

Achtergrond 15 reacties

Het CDA zit in de hoek waar de klappen vallen

Voor het CDA was het een zwarte week: liefst drie partijprominenten kwamen in opspraak, al dan niet terecht. Extra schade voor een partij die er in de peilingen slecht voorstaat.

Dat het CDA bij de komende Provinciale Statenverkiezingen fors gaat verliezen is geen gewaagde voorspelling. Kregen de christendemocraten bij de vorige PS-verkiezingen, in 2007, nog bijna een kwart van de stemmen, in recente opiniepeilingen scoren ze nauwelijks meer dan 10 procent.
Deze week heeft de populariteit van het CDA geen goed gedaan. Op dinsdag kwamen liefst drie kopstukken van de partij negatief in het nieuws. Eerst was daar het bericht in dagblad Trouw dat staatssecretaris Henk Bleker (ELI) 175.000 euro subsidie heeft ontvangen voor het omzetten van landbouwgrond in natuur.

Bleker heeft niets onoirbaars gedaan – hij had zijn belangen ’op afstand gezet’ – maar hij had er verstandig aan gedaan direct bij zijn aantreden openheid van zaken te geven. Saillant detail is wel dat Bleker deel uitmaakt van een kabinet dat tégen het omzetten van landbouwgrond in natuur is, sterker nog: dat hij op dat terrein de verantwoordelijke bewindspersoon is.
Diezelfde ochtend werd bekend dat voormalig premier Jan Peter Balkenende bij zijn nieuwe werkgever Ernst & Young een salaris van circa 7,5 ton gaat opstrijken. Dat is vier keer de ’Balkenende-norm’. Nu geldt die norm voor de publieke en niet voor de private sfeer, maar toch: erg netjes is het niet van een man die altijd hamerde op waarden en normen en ’fatsoen moet je doen’.

Anderzijds: de Balkenende-norm is er vooral gekomen op aandringen van toenmalig coalitiepartner de PvdA. En was het niet haar vorige politiek leider, Wouter Bos, die recent een vergelijkbare baan accepteerde bij KPMG, zonder daarbij expliciet af te zien van een deel van zijn salaris? Blijkbaar is het voor (ex) politici nog altijd moeilijk om zich te onttrekken aan de heersende betalingscultuur.
Hiermee was het leed voor het CDA nog niet geleden: ’s middags kwam NRC Handelsblad met een verhaal over de ’dubbele agenda’ van oud-LNV-minister Gerda Verburg. Zij zou tijdens haar bewind de politiek hebben willen omzeilen om transgene gewassen en producten makkelijker toegelaten te krijgen in de EU, aldus de krant, die zich daarbij baseerde op Wikileaks-documenten.

Bij NRC was blijkbaar niet bekend dat dit de officiële opvatting was van minister Verburg, die ze vaak in de Kamer heeft geventileerd: haal transgene toelatingen uit de politiek-ideologische sfeer en laat beoordeling over aan de wetenschap. Niks geheimzinnigs aan dus. Maar het kwaad was al geschied: de Kamer sprong erop en vroeg voor de zoveelste keer om een spoeddebat. Dat wordt vermoedelijk kort voor het verkiezingsreces gehouden.

En alsof het nog niet genoeg was, kwam NRC de dag erop met een enquête waaruit minister Maxime Verhagen (ELI) als de minst betrouwbare bewindspersoon naar voren komt. Jan Kees de Jager (Financiën) wordt gezien als betrouwbaarste én populairste, dat dan weer wel.
Het CDA zal er de komende maand hard aan moeten trekken om de schade bij de verkiezingen beperkt te houden. Gratis advies: geef Jan Kees de Jager in de campagne een prominente rol.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  WEG MET HET CDA!

 • no-profile-image

  Als we de subsidue van dhr. Bleeker op de keeper beschouwen heeft hij niets oneerbaars gedaan. Hij heeft in het verleden subsidue aangevraagd om zijn landje om te zetten in Natuur een kostbare zaak. Den Haag had toen ter tijd als uitgangspunt, dat daar vergoeding voor werd gegeven. Ergo dhr. Bleeker werd uit de daarvoor bestemde pot (via linkse partijen in het leven geroepen) betaald. Nu zou hij als enige van de aanvragers moeten afzien van dit bedrag terwijl hij zijn deel van het contract heeft geleverd? Hoe hypocriet kan de >linkse< politiek en pers zijn?

 • no-profile-image

  Het salaris van dhr. Balkenende zij hem gegund, alhoewel ik me afvraag of hij zoveel geld bij elkaar kan verdienen in zo'n korte werkweek. Het ergste is, dat via de rekeningen van Ernst & Young aan hun opdrachtgevers, wij als consumenten de rekening betalen via de consumenten prijzen. Afgelopen jaren kregen dhr. Bos en Balkenende hun salaris via de belasting van de burger en nu via de boeken controle van de accountant die weer doorberekend wordt in de consumenten prijzen. Was de Balkenende norm toch een stuk voordeliger voor ons Nederlanders.

 • no-profile-image

  WEG MET HET CDA!

 • no-profile-image

  DIE KLAPPEN KUNNEN NIET HARD GENOEG ZIJN.

 • no-profile-image

  Wie CDA stemt, stemt op het gedrocht der maatschappij.

 • no-profile-image

  Anti Jacht, ook in de Echoput kennen klappen vallen, want daaro stikt het van de VVD-gemzenpluimen en CDA- drollenvangers. Ze kommen me de strot uit. WEG MET HET CDA!

 • no-profile-image

  Och Jan, ik kom niet in die echoput, waar ze dat bedorven vlees aanbieden, dat neergeknald is door natuurcriminelen. LUST JIJ DAN WEL ZWANGERE REEGEIT??????? Daarvoor voel ik me te groot.

 • no-profile-image

  Vanavond stonden er gegrilde te vroeg geboren moeflonlammeren op het menu Anti. Met een braadspies recht door de oogjes gestoken. Maar ja.....d'r was een diner dansant van het CDA Uddel-Elspeet, dus dan weet je het wel. In stemmig zwarte klederdracht en mét veel spreuken en gezangen. Dolle pret hoor.

 • no-profile-image

  Lees eens op de site van NOJG, daar staat een stuk van die jachtclub van het edelhert. Zelden zo'n gruwelijke onzin gelezen. Doen alsof ze ook verstand hebben van wildbeheer, ja gebraden wildbeheer mischien. In de Echoput, zwangere reegeit eten. NOJG had een stuk moeten plaatsen over het uitzetten van fazanten door hun leden. maar dan hoor je het uitschot der maatschappij niet. Er zijn goede advocaten, bakkers en schilders staat verder in het onzinverhaal. Dus ook goede en slechte jagers bedoelt men dan natuurlijk. nee, goede jagers zijn er niet. Jagers zijn dierenexecuteurs onder het mom van wildbeheer. Onder jagers dienen ook klappen te vallen, net als onder het CDA, dat het doodschieten van dieren maar wat graag in stand houdt.

 • no-profile-image

  Ik ken best wel goeie jagers Anti Jicht. Die verschuilen zich in langwerpige ondergrondse kanseltjes of in gebakken stopflessen. Soms hangen ze eerst een paar weken in de gierkelder om adellijk te worden. Met een lik jachtsaus en een slok jachtbitter bennen ze wel te pruimen heb ik gehoord. .

 • no-profile-image

  Jagers mag je ronduit meer dan belachelijk maken. Dat roept dit gespuis over zich uit. Maar dat geldt ook voor het Cda, met de C van CORRUPT.
  Trouwens jan, jagers met een verwijderd prostaat zijn het lekkerst.

 • no-profile-image

  Néé Anti Jicht, ik laat dat prostaat vanzelf altijd zitten als ik zo'n nimrod geklemd heb. Dan ken ik straks genieten van twee dwarsgebakken zwezerikken. Dubbelbums dus. En dan een zielig klein knakworstje daartussenin! Dat noemen die gasten dan Jagdwurst! Stelltje Nietiggeschapen Ballloosgeboren Drijfsijssies!

 • no-profile-image

  Alles wijst erop dat het CDA op een historische verkiezingsnederlaag afstoomt. Wat een GIGANTISCH bericht. Eindelijk afrekenen met 35 jaar corruptie, afrekenen met achterkamertjes politiek, afrekenen met lak hebben aan de natuur, afrekenen met het blijven veranderen van wetten ten favore van jagers. Geweldig om straks te zien hoe verscheurd en gedecimeerd deze club wordt. Wat wordt 2 maart een heerlijke dag.

 • no-profile-image

  Anti Jicht,op 2 maart maggen alle goeie Nederlanders vanzelf gratis met volle pisblaaspijltjes en overspannen jacobskruiskruidbogen op CDA-kaderleden schieten. Maar denk eraan, alleen op de pamfletidioten die op de verkiezingsborden staan. Want het vleselijke rapalje in de kamer wordt vanzelf verbaal afgemaakt. In het publieke debat! CDA? WEG ERMEE!

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.