Home

Achtergrond

Greenport-voorzitter Hermans belooft ook naar telers te luisteren

Loek Hermans begint vandaag als voorzitter van Greenport Holland, de nieuwe lobby-organisatie voor de tuinbouw. Hermans is ook lijsttrekker voor de VVD in de Eerste Kamer. Dat politieke netwerk biedt voordelen, maar zet Hermans wel onder het vergrootglas.

Wat is eigenlijk uw gevoel en betrokkenheid bij de tuinbouw?
”Ik heb wel contacten in het Westland, maar zal me uitgebreid gaan verdiepen in wat er in de tuinbouw speelt. Ik ben een keer in China geweest in een bedrijf van Rijk Zwaan. Ik was diep onder de indruk van de technische ontwikkeling.”

U bent lijsttrekker van de VVD in de Eerste Kamer. Hoe combineert u dat met een lobbyfunctie?
”Iedereen weet dat ik voor Greenport Holland werk. In een openbare functie in de Eerste Kamer moet ik juist extra goed verantwoording afleggen voor standpunten.”

Het is dus een voordeel voor de tuinbouw? U zit straks structureel met de minister om de tafel.
”Ik ben daardoor in de fractie natuurlijk wel beter op de hoogte van actuele discussies en het is een voordeel dat ik de politieke circuits goed ken.”

Hoe denkt u de tuinbouw in de greenportgebieden sterk te houden en anderzijds in te spelen op trends als local for local, dus produceren in het buitenland?
”Het is interessant om met behoud van rechten in het buitenland te gaan werken met Nederlands technologie. Je kunt dus in het buitenland goed met partners werken zonder verlies van je octrooien of positie.”

Hoe gaat u werken met het Productschap Tuinbouw, waarvan de toekomst nog niet helder is?
”Ik heb al met de nieuwe PT-voorzitter Agnes van Ardenne contact gehad. We gaan zo spoedig mogelijk om de tafel. Ik begrijp dat het PT een sterk productschap is. Ik kijk uit naar de samenwerking, maar wacht ook af hoe het politieke besluit is over de toekomst van de schappen.”

Telers denken dat met Greenport Holland een nieuwe bestuursclub ontstaat. Zij willen dat u niet alleen naar de bestuurders uit de organisaties luistert, maar ook naar telers.

”Telers hebben gelijk. Bij MKB-Nederland was ik gewend om naar bedrijven toe te gaan, maar er is nog heel veel werk te verrichten. We moeten de structuur van het begin opbouwen. Ik zal in mijn inwerkperiode ook bedrijven bezoeken.”

De tuinbouw staat niet bekend als eendrachtige sector. U gaat partijen vertegenwoordigen die u op één lijn moet krijgen?
”Onder MKB-Nederland zaten 135 branches. Dat is ons gelukt. Ik ben dus wel gewend in zo’n structuur te werken.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.