Home

Achtergrond 1 reactie

Geen varken of kip erbij. Punt!

Gronings PvdA-statenlid Bert Dieters is niet te vermurwen. Zijn partij heeft een streep gezet: geen kip of varken erbij. Ondernemers mogen klagen dat ze worden beperkt in hun bedrijfsvoering. “Maar we pakken ze niets af. Wat ze hebben houden ze.”

Statenlid Bert Dieters (PvdA) heeft zich bij de Groningse pluimvee- en varkenshouders niet populair gemaakt. Door het voorstel van zijn partij komt een groot deel van de Groningse bedrijven op slot te staan. LTO Noord is des duivels.

U ontneemt de ondernemers de ruimte om zich te ontwikkelen.
”Als pluimveehouders en varkenshouders beweren dat we iets afpakken, dan zeg ik: we pakken niets af. U houdt wat u hebt. Er komen geen varkens en kippen meer bij. Daar zetten we de streep.”

Waarom zet u de streep?
“Dit voorstel is ingediend bij de behandeling van het provinciaal ontwikkelingsplan. We willen cultuurhistorische waarden beschermen, het landschap mooi houden, ook voor recreatie en toerisme. In kwetsbare gebieden mogen er geen varkens of kippen bij komen.”

Als ik een stal inpas in het landschap, waarom dan niet meer kippen of varkens?
“Omdat wij dat niet willen. Natuurlijk, als de ondernemer een nieuwe stal wil bouwen die duurzamer is, waarin het dierenwelzijn wordt verbeterd en het milieu er op vooruit gaat, dan gaat de provincie daar niet voor liggen. In tegendeel. Maar niet om meer dieren te gaan houden, dan zouden we de maatregelen weer ongedaan maken.”

En als een akkerbouwer een nieuwe schuur gaat bouwen?
"Daar gaat het hier niet over. We hebben het over de intensieve veehouderij, kippen en varkens."

Intensieve melkveebedrijven blijven buiten schot.
"Die pakken we nog niet aan, maar ik zeg met nadruk ’nog’. We moeten heel goed gaan kijken naar bedrijven met zeshonderd of meer koeien. Dan kijk je ook naar de belasting die zulke bedrijven opleveren voor de omgeving, onder meer in de vorm van transportbewegingen. En de volksgezondheid mogen we ook niet uit het oog verliezen. Situaties als met Q-koorts moeten verre van ons blijven."

Is er nog een mogelijkheid dat de staten op 9 maart geen besluit nemen?
"We zijn al heel lang bezig met het omgevingsplan. Het zou raar zijn als we de beslissing uitstellen."

Eén reactie

  • no-profile-image

    Jammer voor de bedrijfshulp, de kuikenbroeder,de voerboer, de slachterij, eierhandel, de transportsector, de servicebedrijven, de dierenartsen, de gezondheidsdienst v dieren, de laboratoria,de mesthandel,de aannemers, de stalinrichters etc. etc. maar die werkgelegenheid heeft Groningen natuurlijk niet nodig.

Of registreer je om te kunnen reageren.