Home

Achtergrond 299 x bekeken

Fusievoornemens grote beurzen positief ontvangen

Of hij heeft voorkennis gehad, of hij is een hele goede trendwatcher. Ex-eurocommissaris Franz Fischler betoogde deze week in deze krant dat de tientallen termijnmarkten in Europa gebundeld zouden moeten worden. Sterkere beurzen zouden kunnen bijdragen aan stabielere prijsvorming.

Nog in dezelfde week zijn twee grote beursfusies aangekondigd. De London Stock Exchange (LSE) en zijn Canadese tegenhanger de Toronto Stock Exchange gaan samen, evenals Deutsche Börse en NYSE Euronext. En verder weg zijn beurzen in China, Singapore en Australië bezig met fusies.

Als de Duits-Europese fusie doorgaat, ontstaat het grootste beurshuis ter wereld, met ook in de agrarische termijnmarkten een grote vinger in de pap. De fusiepartners worden samen wereldleider in de handel in derivaten. Het fusiebedrijf houdt hoofdkantoren in Frankfurt en in New York en naar verwachting wordt het juridisch geregistreerd in Nederland.

Nederlandse kenners zijn niet negatief over het idee van concentratie van de termijnhandel. De Wageningse professor Joost Pennings: “Ik weet niet of er uiteindelijk maar één termijnmarkt overblijft, maar er is een natuurlijk proces gaande van vermindering. Er is enorme concurrentie. Zo zijn er drie zuiveltermijnmarkten, daar blijft waarschijnlijk maar eentje van over.”

Pennings deelt de mening van Fischler en anderen dat de agrarische termijnmarkten zeer nuttig zijn. “Spelers doen er niet aan mee om te speculeren, maar om risico’s af te dekken.”
Professor Jaap Koelewijn van Nyenrode is het daar hartgrondig mee eens. “Zogeheten speculanten krijgen altijd de schuld als er iets mis gaat, maar ze zijn meestal niet de schuld. Er is gewoon groeiende vraag naar voedsel.”

Koelewijn ziet de beursfusie vooral als een antwoord op de groeiende aandelenhandel buiten de beurzen om. “De trend is dus eigenlijk niet concentratie, maar versnippering.” Hij verwacht geen veranderingen op de agrarische markten als gevolg van deze fusies.”

Jan Kraak, van handelshuis De Vries en Westermann ziet de Duits-Amerikaanse fusie ‘niet als iets negatiefs’: “Daar willen wij graag opereren. De aardappeltermijnmarkt is op wereldschaal een nichemarkt, ik hoop dat die een steviger positie krijgt.”

De fusiepartners zien grote voordelen in hun stap, niet alleen voor hen zelf, ook voor de wereldhandel. Uiteraard spreken ze van lagere kosten wegens schaalvoordelen, ook zou de handel gestroomlijnder en transparanter worden. De markten kunnen profiteren van de ‘meest efficiënte, transparante en goedgereguleerde markten ter wereld’.

Bovendien zou een dergelijk grote, machtige beurspartij een belangrijk tegenwicht zijn tegen opkomende alternatieve handelsroutes buiten de beurs om. Die hebben als nadeel dat ze veel minder transparant zijn en minder makkelijk te reguleren zijn.

Volgens Koelewijn hebben ze daar wel een punt mee. “Door de concurrentie tussen de beurzen dalen de kosten. Maar de kwaliteit van de prijsvorming kan er wel onder lijden.”

Toevallig zijn dat ook de zaken die bijvoorbeeld de Europese commissie en de Franse president Sarkozy willen aanpakken in hun ideaal om de voedselmarkten beter te laten functioneren. Zo kan deze fusie die uit economische nood geboren wordt wellicht een heilzame bijwerking hebben.

Groot in derivaten
De Deutsche Börse en NYSE Euronext zijn samen de grootste beurzen voor derivaten. Dat zijn financiële producten of beleggingsinstrumenten die hun waarde ontlenen aan andere producten. Een termijncontract is er een voorbeeld van. De meeste termijncontracten worden nooit geleverd. Ze zijn er om risico’s af te dekken. In de discussie over speculatie op de voedselmarkt hebben derivaten een slechte naam. Grotendeels ten onrechte, zeggen kenners. De handel in derivaten groeit wereldwijd nog steeds sterk.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.