Home

Achtergrond

Franse agrisector leidt grote schade door havenstakingen

Rouaan – Een toenemend aantal Franse organisaties in de land- en tuinbouw trekt aan de bel over de gevolgen van de voortdurende stakingen in de nationale havens. Exporteurs van vlees, handelaren in veevoer en de appelhandel stellen dat ze grote schade leiden en eisen dat de overheid snel ingrijpt om de conflicten op te lossen.

In de Franse havens wordt al maandenlang regelmatig gestaakt tegen de plannen voor verdergaande privatisering. De laatste weken leggen de havenwerkers vrijwel elk weekend het werk zeker twee maar meestal vier dagen stil. Dat heeft grote gevolgen voor de handel in agrarische producten.

De exporteurs van vlees en vleesproducten proberen hun handel via Antwerpen en Rotterdam op gang te houden, maar dat kost hen meer dan een half miljoen euro per maand extra, stelt de Franse vleesorganisatie Sniv-SNCP. ’’De blokkade van de havens stuurt de Franse vleesbedrijven een economisch moeras in waarvan het eind niet in zicht is. Wij eisen van de overheid dat ze ingrijpt om het conflict weer los te trekken,” aldus Sniv-SNCP.

De vleesbond wijst er op dat vooral de handel naar Azië de laatste tijd juist flink aantrekt ’en die nieuwe kansen willen we niet laten lopen’.

Ook de in- en exporteurs van veevoer trekken aan de bel. Volgens hun organisatie ’verlammen de havenblokkades al sinds oktober 2009 regelmatig de handel’. Alleen al in Bretagne hebben de acties de veevoerhandel meer dan 50 miljoen euro schade berokkent. Ook deze sector dringt bij de overheid aan snel in te grijpen ’om de havens te bevrijden’.

Eenzelfde noodkreet komt van de handelaren in appelen, eveneens een belangrijk exportproduct voor de Fransen. Volgens hun bond Anpp liggen grote hoeveelheden appelen te rotten in containers die niet verder komen dan de haven. Frankrijk exporteert jaarlijks meer dan 750.000 ton appelen. Die worden nu voor een deel via Barcelona, Antwerpen of Zeebrugge getransporteerd maar dat kost volgens de Anpp 150 euro per container per dag. ’’Dat alles heeft dramatische gevolgen voor de sector.”

Of registreer je om te kunnen reageren.