Home

Achtergrond

Frankrijk slacht meer kip en eend

Parijs – In Frankrijk is afgelopen jaar voor 970.500 ton aan kippen geslacht, dat is 3,8 procent meer dan in het voorafgaande jaar. In de maand december lag de kippenproductie ruim 10 procent boven het niveau van een jaar eerder.

De productie van eendenvlees ging over het hele jaar gezien licht omhoog naar 237.734 ton. Aan de andere kant bleef de kalkoenenslacht verder inzakken. Afgelopen jaar kwam de productie daarvan uit op 391.126 ton, 1,6 procent minder op jaarbasis.

De agrarische infodienst Agreste meldt daarbij dat de buitenlandse handel in gevogelte, en dan vooral van kippenvlees, fors is toegenomen. Over de eerste elf maanden gezien haalde Frankrijk 348.400 ton kippenvlees uit het buitenland, bijna 10 procent meer dan in 2009. De belangrijkste leveranciers zijn daarbij Thailand en Zuidamerikaanse landen. Tegelijkertijd werd ook 394.700 ton aan kip en daarvan gemaakte producten geëxporteerd, waarbij de Europese buurlanden Duitsland, Italië en ook Nederland de belangrijkste afnemers waren.

De invoer van kalkoenen en kalkoenenvlees kwam echter met een daling van 11,6 procent op het lage niveau van 40.400 ton uit. De export van deze vleessoort daalde eveneens sterk, en wel met 13,5 procent naar 109.400 ton.

Anne Mieke Ravenshorst

Of registreer je om te kunnen reageren.