Home

Achtergrond

Foto voedselcrisis wint World Press Photo

Gadabedji – Een foto van de voedselcrisis in Niger is een van de prijswinnaars van de World Press Photo geworden. De Italiaanse fotograaf Marco Di Lauro maakte de foto in juni 2010 in Niger. Door de grote voedselcrisis in het land kwam veel vee om. Vee- en vleeshandelaren kochten de stervende dieren voor een fractie van de werkelijke waarde op, om ze alsnog te slachten.

De handelaren koken het vlees ter plekke en exporteren het naar Nigeria. Een verzameling karkassen en slachtafval is wat rest van de veestapel. ”De stank van de kadavers was enorm”, meldt de fotograaf. Tijdens de voedselcrisis kampten 7 miljoen mensen in Niger onder voedselcrisis. Ongeveer 2,5 miljoen kinderen raakten zwaar ondervoed. De voedselcrisis werd veroorzaakt door de grootste droogte sinds 1984. Met behulp van voedselhulp probeert het land er weer bovenop de komen. Foto Marco Di Lauro

’s-Gravenzande – Minister Henk Kamp heeft maandag een bezoek gebracht aan twee tuinders in het Westland. Het werkbezoek stond in het teken van ondernemerschap en arbeid. Het onderwerp is actueel, nadat een rapport is uitgebracht door het Westland Interventieteam, waaruit blijkt dat het probleem van illegale arbeid in de glastuinbouwgebieden in Zuid-Holland weliswaar afneemt, maar nog springlevend is. Als het aan Kamp ligt wordt de illegaliteit volledig teruggedrongen, desnoods met harde maatregelen. Tomatenteler Teun Varekamp kreeg ook een bezoek van de minister en mocht als voorbeeld dienen van een moderne tuinder die zijn bedrijfsvoering wel op orde heeft. Foto Fred Libochant

Garrelsweer – Bij melkveehouder Jan Schalk in Garrelsweer was het zaterdag een gezellige drukte in de schuur. Op zijn bedrijf ging de provinciale wedstrijd voor de Champions League veebeoordelen van start. Veebeoordelaars van diverse studieclubs moesten hun kunnen tonen. ’s Morgens moesten vaarzen worden beoordeeld, ’s middags de tweede kalfskoeien. Deze dieren bleken het lastigst te beoordelen, want hierbij werden de meeste strafpunten gemaakt. Foto Koos van der Spek

Shandong – Boeren in de Chinese provincie Shandong halen water uit een irrigatiekanaal om hun tarwe te bevloeien. De FAO waarschuwt dat een groot deel van de Chinese wintertarwe verloren dreigt te gaan door droogte. Ruim eenderde van de tarwe heeft al last van watertekort. China is na de EU de grootste tarweproducent ter wereld. De overheid heeft geld beschikbaar gesteld om waterputten te slaan. Foto ANP

Foto

Anne Mieke Ravenshorst

Of registreer je om te kunnen reageren.