Home

Achtergrond

'Egypte niet rug toekeren na onrustige periode'

Radijsteler Piet Zwinkels uit Monster heeft net gebeld met de Egyptische partner in zijn radijsbedrijf tussen Caïro en Alexandrië. Hij kan weer veilig het bedrijf bezoeken. Door de onrust ploegde het bedrijf 5 hectare onder, maar zaait die nu weer in.

Heeft de onrustige periode u hoofdpijn opgeleverd?
”Het bracht wel zorgen, vooral om de partners daar: een familiebedrijf. Je hoopt maar dat het goed met ze gaat. Ze zijn net als wij hardwerkende mensen die het beste voor hebben met iedereen.”

U bent Cofortateler en product uit Egypte zet u af via Coforta. Heeft u schade ondervonden?
”De logistiek komt nu weer op gang. Vervoerder Maersk vond het te gevaarlijk om aan te leggen in de haven. We produceren twee ton radijs per week in zeecontainers. Dat gaat naar markten als Rusland. De radijs is na die paar weken overrijp. De helft – 5 hectare – hebben we ondergeploegd en opnieuw gezaaid. De kosten vallen dus mee.”

U ben in 2010 gestart met het bedrijf. Zou u het met de huidige kennis van het land opnieuw doen?”
”Met de kennis van nu zou ik het niet zo snel meer doen. Nu ik er bij betrokken ben, haal ik wel mijn schouders op. Een groot deel van de bevolking is jong en enthousiast, maar weet niet waar ze het geld vandaan moet halen. We kunnen ze nu niet laten zitten. Bovendien is het een kansrijk project. De woestijn is ontzettend vruchtbaar. We hebben een unieke geautomatiseerde teelt gebracht naar Egypte.”

Hoe kijkt de sector eigenlijk tegen u aan?
”Ik ben natuurlijk de gebeten hond, maar het is ondernemerschap. Wat dat betreft zouden we met de 100 hectare teelt in Nederland de koppen bij elkaar moeten steken. We zijn te versnipperd. Radijs is een prachtig product en komt ook oorspronkelijk ook uit Egypte. Ik doe veel advieswerk in andere landen in die regio namens de overheid. Agnes van Ardenne zei vanuit die functie eens tegen mij dat de tuinbouw meer kan verdienen met de export van kennis dan Nederlands product.”

Of registreer je om te kunnen reageren.