Home

Achtergrond 263 x bekeken

Duitsland: laboratoriumtests voer integraal melden

Berlijn - Duitsland voert een snelalarmsysteem in voor gezondheidsgevaarlijke stoffen in veevoer.

De maatregel is onderdeel van het door landbouwminister Ilse Aigner wegens het dioxine-schandaal ingediende plan van aanpak. De regering in Berlijn heeft aan dat plan woensdag in een kabinetszitting haar fiat gegeven. Dat betekent dat de voorstellen nu aan het parlement kunnen worden voorgelegd.

Het snelalarmsysteem houdt in dat veevoerleveranciers en laboratoria alle testresultaten moeten melden, dat wil zeggen niet alleen meer in geval van verhoogde waardes, zoals nu nog het geval is. Op basis van deze uitgebreide meldplicht kunnen de ambtelijke controleinstanties sneller en doelgerichter reageren, wanneer er iets aan de hand is, hopen de regerende politici.

Er komt verder een toelatingsplicht voor voerbedrijven en de productie van voer- en industrievetten kan niet meer op één en dezelfde locatie plaatsvinden, maar moet strikt worden gescheiden. Aigner zei woensdag dat zij er in Brussel voor zal pleiten dat de aanpak in de hele EU wordt ingevoerd.

Het aantal op grond van het vlak voor de kerst uitgebroken schandaal preventief gesloten bedrijven is sinds vorige week relatief weinig geslonken. Volgens het ministerie in Berlijn gaat het momenteel nog om 300 bedrijven, bijna allemaal in Nedersaksen en in de meeste gevallen varkenbedrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.